Irak: Kurdska ofanziva protiv Islamske države

Kurdske snage započele su danas ofanzivu protiv militanata "Islamske države" na sjeveru Iraka kako bi ih istjerale iz grada Kirkuka, koji je bogat naftom.

Svijet 30.09.2015 | 11:40
Irak: Kurdska ofanziva protiv Islamske države

Napad je počeo u ranim jutarnjim časovima, saopštio je kurdski vojni izvor. Kurdi namjeravaju da osvoje Al-Guru, na zapadu Kirkuka, koja se nalazi u pravcu Havijaha, bastiona "Islamske države".

Kurdi su preuzeli potpunu kontrolu nad Kirkukom prošlog ljeta, kada su irački vojnici napustili svoje položaje u gradu i oko njega, a militanti "Islamske države" osvojili trećinu države.

Tokom nekoliko ofanziva, kurdski borci pešmerge proširili su tampon zonu oko grada i tokom proteklih šest mjeseci očistili teritoriju veću od 530 kvadratnih kilometara, saopštio je izvor iz regionalnog savjeta bezbjednosti.

Osim osvojene teritorije oko Kirkuka, linija razgraničenja između pešmergi i "Islamske države" mjesecima se nije pomjerila.

Militanti "Islamske države" nisu bili u mogućnosti da preuzmu teritoriju od pešmergi pošto je koalicija pod vođstvom SAD započela bombardovanje pobunjenika.

Kurdi već kontrolišu većinu teritorije za koju tvrde da im pripada i rijetko napadaju pretežno arapska sela i gradove i to samo onda kada postoji direktna prijetnja po njihovu teritoriju.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kurdistan

30.09.2015 10:45

U svim tim previranjima, Kurdi će konačno dobiti svoju državu sastavljenu od dijelova Turske, Ikara, Sirije i Irana. Bore se vijekovima za nju a od 1961ve, organizovano, oružano.

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.09.2015 11:53

Najveci narod na svijetu koji nema drzavu !Kurda ima po procjeni izmedju 25 i 40 mil. !

ODGOVORITE
Name

Samo lagano

30.09.2015 21:17

Cinjenica je da onaj kog zapad danas podrzi a sutra naoruza ide na bombardovanje od strane rusa. A ako i njima bude prihvatljiv sutra ce da pocne da misli glavom il da se pretvori u nesto poput Islamske Drzave i da ne slusa nikog sto opet sve vraca na pocetak. Tako je bilo i sa talibanima u Avganistanu i scwnario se ponavlja bez naznake da ce ovo ludilo ikad da stane

ODGOVORITE