Ирак: Курдска офанзива против Исламске државе

Курдске снаге започеле су данас офанзиву против милитаната "Исламске државе" на сјеверу Ирака како би их истјерале из града Киркука, који је богат нафтом.

Свијет 30.09.2015 | 11:40
Ирак: Курдска офанзива против Исламске државе

Напад је почео у раним јутарњим часовима, саопштио је курдски војни извор. Курди намјеравају да освоје Ал-Гуру, на западу Киркука, која се налази у правцу Хавијаха, бастиона "Исламске државе".

Курди су преузели потпуну контролу над Киркуком прошлог љета, када су ирачки војници напустили своје положаје у граду и око њега, а милитанти "Исламске државе" освојили трећину државе.

Током неколико офанзива, курдски борци пешмерге проширили су тампон зону око града и током протеклих шест мјесеци очистили територију већу од 530 квадратних километара, саопштио је извор из регионалног савјета безбједности.

Осим освојене територије око Киркука, линија разграничења између пешмерги и "Исламске државе" мјесецима се није помјерила.

Милитанти "Исламске државе" нису били у могућности да преузму територију од пешмерги пошто је коалиција под вођством САД започела бомбардовање побуњеника.

Курди већ контролишу већину територије за коју тврде да им припада и ријетко нападају претежно арапска села и градове и то само онда када постоји директна пријетња по њихову територију.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Курдистан

30.09.2015 10:45

У свим тим превирањима, Курди ће коначно добити своју државу састављену од дијелова Турске, Икара, Сирије и Ирана. Боре се вијековима за њу а од 1961ве, организовано, оружано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.09.2015 11:53

Највеци народ на свијету који нема дрзаву !Курда има по процјени измедју 25 и 40 мил. !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само лагано

30.09.2015 21:17

Цињеница је да онај ког запад данас подрзи а сутра наоруза иде на бомбардовање од стране руса. А ако и њима буде прихватљив сутра це да поцне да мисли главом ил да се претвори у несто попут Исламске Дрзаве и да не слуса никог сто опет све враца на поцетак. Тако је било и са талибанима у Авганистану и сцwнарио се понавља без назнаке да це ово лудило икад да стане

ОДГОВОРИТЕ