Najezda pacova i insekata u Mostaru

Suočeni s najezdom pacova, drugih glodara i insekata u Mostaru, članovi Udruženja građana Vrisak organizovali su potpisivanje peticije za provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u gradu.

Bosna i Hercegovina 28.09.2015 | 15:34
Najezda pacova i insekata u Mostaru

Cijela akcija odvija se u sklopu najavljene kampanje "Vrištimo za Mostar". Monika Ćubela, portparol Udruženja građana Vrisak kazala je kako je zadnja deratizacija grada obavljena prije sedam godina, tačnije 2008. godine.

"Ovo smo sad vidjeli kao nužan problem s obzirom da bi se DDD mjere trebale odraditi u novembru ove godine. Ukoliko se one ne bi odradile, mi nećemo imati deratizaciju koja nije urađena već sedam godina. Zadnja deratizacija grada urađena je 2008. godine, a trebala bi se po pravilu raditi dvaput godišnje i to je veliki problem”, istakla je Ćubela.

Mostar zatrpan smećem

Udruženje građana Vrisak u okviru ove kampanje izvršilo je istraživanje kako bi se uvjerili ko snosi krivicu zbog neobavljanja deratizacije i masovne pojave pacova i drugih glodara u gradu.

"Mi smo na samom početku mislili da je Grad Mostar najviše kriv što nisu urađene DDD mjere, ali ispostavilo se da je krivo kantonalno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite. Ministarstvo zdravstva nam je priznalo da oni trebaju raditi deratizaciju na nivou kantona, ali nažalost novca za to nemaju. Ovim povodom, tačnije skupljenim potpisima nastojimo podstaći vlast i pokušati nečim doprinijeti da cjelokupni problem nije do građana, jer zaista Mostar je iz godine u godinu grad koji postaje zatrpan smećem”, dodala je Ćubela.

U samo nekoliko minuta desetine građana ogorčenih stanjem u Mostaru potpisali su peticiju.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ante

28.09.2015 13:41

Pa sad ce Covic i onaj Cavara gladni iz njujorka oni ce pojesti a mogla bi i Biba Borjana malo u lov.

ODGOVORITE