Mjesto sa najboljom hranom na svijetu

San Sebastijan, mali baskijski grad u Španiji, pravi je raj za gurmane.

Putovanja 23.09.2015 | 11:01
Mjesto sa najboljom hranom na svijetu

Gradić San Sebastijan može se pohvaliti najvećim brojem Mišelin zvezdica po glavi stanovnika na svetu.

Za one koji nisu upoznati sa ovim sistemom nagrađivanja, “Mišelinov vodič” smatra se jednim od najznačajnijih i najboljih vodiča restorana i vrhunskih kuvara u svetu.

Restorani su rangirani prema zvezdicama koje dodeljuju inspektori koji u tajnosti posećuju ugostiteljske objekte. Oni prilikom degustacije jela ocenjuju njegov kvalitet, veštinu pripreme hrane, stepen kreativnosti i originalnosti, cenu jela, kao i doslednost posetilaca.

Restoran može da osvoji jednu do tri zvezdice. Tri zvezdice dodeljuju se restoranima sa najizvrsnijom kuhinjom na svetu, do kojih vredi doputovati samo zbog obroka, a njihov ukupan broj iznosi tek nešto više od 100.

U San Sebastijanu takođe se nalaze dva restorana sa liste 20 najboljih na svetu – Arzak i Mugaric.

Ali, to nije sve. Ono zbog čega je San Sebastijan toliko privlačan turistima je izvrstan svakodnevni izbor hrane – u gradu se nalazi obilje pinčo barova koji nude sve od tradicionalnih grickalica do malih porcija sofisticiranih jela. To ne čudi, s obzirom na to da hrana predstavlja centralni deo baskijske kulture - čak i kada je pre 15 godina otvoren Mekdonalds, na njegovom ulazu nalazila se patiserija.

Svi koji odluče da posete ovaj predivni grad zbog uživanja u hrani, svakako bi trebalo da posete La Breču, jednu od najpoznatijih pijaca u San Sebastijanu. Tamo mogu naći obilje raznovrsnog voća i povrća, od paradajza iz obližnje Getarije koji zbog slanog zemljišta ima naročito intenzivan ukus, preko pasulja iz Tolose koji je triput skuplji od običnog pasulja i koji tokom kuvanja iz crne prelazi u boju burgundca, do lagrima graška (“suza”) čija cena dostiže par stotina evra po kilogramu. Ali cene nisu fiksne. U toku dana rastu i opadaju, a nekada budu iznenađenje čak i za lokalno stanovništvo.

Na pijacama možete naći i čorizo – izvrsne svinjske kobasice, iznutrice (uključujući ovčiju glavu i svinjske uši), razne vrste šunki, čakoli – lokalno belo vino jake kiselosti sa malim procentom alkohola, kao i izuzetno sveže plodove mora.

Kada konačno sednete za sto i prepustite se zavodljivim mirisima i ukusima, ne zaboravite da, u stilu pravog Baskijca, popričate sa saputnicima. Jer, veza između stanovništva i hrane ne ogleda se samo u odlasku u restorane, ističu turistički vodiči San Sebastijana. “Konzumiranje hrane je za nas jedan od oblika druženja”, kažu.

Mnogi će reći da obrok nije potpun ako nije krunisan slatkim zadovoljstvom. San Sebastijan od ostalih gradova ne zaostaje ni po tom pitanju - ljubitelji slatkiša obavezno bi trebalo da probaju pančinetu, baskijski desert sa lisnatim testom i kremom od vanile, posut listićima badema.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar