Martin Kion: Eh, da je Kosta igrao u moje vreme...

Nekadašnji defanzivac Arsenala žali što nije imao priliku da čuva centarfora Čelsija, koji se zbog simuliranja i provociranja našao na udaru brojnih kritika.

Fudbal 21.09.2015 | 19:40
Martin Kion: Eh, da je Kosta igrao u moje vreme...

Brazilac sa španskim pasošem trenuto je verovatno najomraženiji fudbaler u Premijer ligi.

Zbog svog ponašanja u duelu sa Arsenalom, Dijego Kosta našao se na udaru mnogih, a među njima i nekadašnjeg odbrambenog igrača "tobdžija", Martina Kiona.

Danas 49-godišnji Kion dugo je zajedno sa Tonijem Adamsom činio jedan od najboljih odbrambenih tandema u Evropi, poznat po bespoštednoj borbi sa protivničkim napadačima. Posle meča na Stamford Bridžu u kojem je Čelsi slavio 2:0, a Arsenal završio sa devetoricom igrača na terenu, Kion je svoju kolumnu za "Daily Mail" posvetio napadaču "plavaca" i istakao da mu je krivo što nema priliku da igra protiv njega.

"Povremeno mi bude krivo što ne mogu da igram protiv nekih od današnjih fudbalera, a na vrhu te liste je Dijego Kosta. Voleo bih da imam priliku da ga čuvam i da mu pokažem da mene ne može da zlostavlja. Kosta ima crni pojas iz mračnih veština. On razmišlja o svojim protivnicima isto koliko i o samoj utakmici. Stalno se trudi da ih isprovocira i izazove reakciju. Pada na njih, grebe ih, viče im ko zna šta... Jednostavno ih ne ostavlja na miru i uvek njegova mora da bude zadnja", smatra Kion.

Iskusni defanzivac koji danas radio kao skaut Arsenala i stručni konsultant u prenosima utakmica Premijer lige, kaže da je Kosta dovoljno lukav da zna gde je granica do koje sme da ide.

"Pre će udariti šamar nego pesnicom, pre će povući rukama, nego udariti laktom, ali najviše će koristiti reči i unositi se protivniku u lice, jer to svakoga nervira. Uvek je na ivici i zna kako da ga ne uhvate sudije", upozorio je Kion i nastavio:

"Nikada nisam igrao protiv igrača koji toliko želi crveni karton za protivnika. Kreg Belami je bio brbljiv. Mik Harford bi te samleo u svakom trenutku, a Alan Širer je umeo da koristi ruke. Ali, nijedan od njih nije trčao kod sudije... I ja sam voleo fizički kontakt tokom igre, umeo sam da uđem jače u duel nego što je dozvoljeno, ali nikada nisam provocirao crveni karton za protivničkog igrača".

Kao primer kako bi trebalo igrati protiv Dijega Koste, Kion je naveo tandem Mančester sitija, Kompani - Mangala.

"Oni su fizički bili dominantni u odnosu na njega. Ja bih uradio isto. Ne bih se povlačio i pokazao mu da ga se bojim. Pokušao bih da ga nadjačam i ponašam se isto kao on. Ako ti padneš i ja ću. I ostaću na zemlji koliko god je potrebno da bi sudija reagovao".

Na kraju, Kion je imao poruku za napadača Čelsija.

"Moja poruka Dijegu Kosti je jednostavna: Ti si, bez dileme, sjajan igrač. Jak, tehnički i taktički odličan. Iskoristi to i samo igraj igru. Jedino tako ćeš postati istinska legenda".

Komentari / 0

Ostavite komentar