''Super klasiko'': Boka Juniors utišala Monumental!

River je želeo da, ako već neće biti šampion, upropasti i nade Boke da će to postati, ali...

Fudbal 14.09.2015 | 17:00
''Super klasiko'': Boka Juniors utišala Monumental!

Možda nećemo mi, ali nećete i vi!

Pakao su navijači River Plate priredili za omražene fudbalere Boke Juniors na prepunom "Monumentalu", ali razočarali su ih momci u, što se mnogih izbora tiče, najlepšoj kombinaciji dresova u svetu fudbala.

Ludi Superklasiko, koji 110 godina već deli Buenos Ajres na plavo-žute i crveno-crno-bele, završen je ishodom koji domaćina izbacuje iz trke za titulu, a goste vraća na čelo tabele šest kola pre kraja.

River – Boka, u 238. okršaju – 0:1 (0:1).

Odlučujući trenutak dogodio se, ipak, u 4. minutu, kada je kapiten Boke, bivši igrač Reala, Fernando Gago, doživeo tešku povredu ligamenata kolena. Na terenu ga je zamenio dete iz Ajaksove škole, sada čovek, Urugvajac, Nikolas Lodeiro, koji je u 19. minutu ispravio bespotrebno petljanje povratnika Karlosa Teveza u šesnaestercu i...

...po kratkom postupku, iz prve, ukucao loptu pod prečku za muk većine i radost svega 5.000 navijača Boke, koliko sme da ih bude na najvećem argentinskom stadionu.

Šta se potom dogodilo? Standardno. Tuča. Frka. Gužva. Dueli. Prekidi. Nervoza. Ali, ne i šanse iz kojih bi River izjednačio. Samo dva puta domaćin je uputio loptu u okvir gola Boke do kraja meča, pa se potvrdila tradicija da "juniori" ne gube Superklasiko kada prvi daju gol. Trideset i prvi put "juniori" večeras nisu poraženi kada su poveli, a 24. put su – pobedili!

Uz poraz direktnog rivala u borbi za titulu, San Lorenca (Urakan je pobedio 1:0 nešto ranije), Boka se vratila na čelo tabele sa 52 boda, dok je San Lorenco ostao na 50.

Zanimljivo, pre sedam dana na "Bombonjeri", upravo je San Lorenco prekinuo niz od četiri pobede Boke – 0:1, ali su danas rezultati išli na ruku najpolularnijeg argentinskog kluba, čiji navijači kažu da 50 odsto plus jedan Argentinac volu žuto-plave boje.

River ostaje sa 41 bodom i utakmicom manje, a u vrhu su još Rozario Sentral sa 46 i Rasing sa 43, koji takođe ima meč manje.

Ovo je bila četvrta utakmica u prvenstvu Argentine koju River nije dobio kod kuće protiv Boke, ujedno nova pobeda Boke na "Monumentalu" posle one iz 2013. godine golom Giljetija.

Ako je za utehu navijačima Plate, njihov klub u prethodnih godinu dana dobio je oba dvomeča na međunarodnoj sceni, eliminišući omraženog rivala prvo u Kopa Sudamerikana (pandan Ligi Evrope), a potom u maju ove godine i u Kopa Libertadores (pandan Ligi šampiona).

Boka sada, kada su svi zvanični mečevi u pitanju, ima prednost 85-76-78, dok je u prvenstvu odnos 79-63-67 u korist četiri godine mlađeg kluba, osnovanog 1905. River, ipak, ima više titula prvaka Argentine (36:30), dok je Boka češće osvajala Južnu Ameriku (6:3) i svet (3:1).

Boka do kraja šampionata igra sa Argentinos Juniorsom, Banfildom, Krućerom, Rasingom, Tigreom i Rosariom Sentral.

Od kada je letos postao prvak Južne Amerike, tj. osvojio Kopa Libertadores, River je izgubio tri utakmice u prvenstvu, odigrao jednu nerešeno i samo jednu pobedio.

Komentari / 0

Ostavite komentar