''Супер класико'': Бока Јуниорс утишала Монументал!

Ривер је желео да, ако већ неће бити шампион, упропасти и наде Боке да ће то постати, али...

Фудбал 14.09.2015 | 17:00
''Супер класико'': Бока Јуниорс утишала Монументал!

Можда нећемо ми, али нећете и ви!

Пакао су навијачи Ривер Плате приредили за омражене фудбалере Боке Јуниорс на препуном "Монументалу", али разочарали су их момци у, што се многих избора тиче, најлепшој комбинацији дресова у свету фудбала.

Луди Суперкласико, који 110 година већ дели Буенос Ајрес на плаво-жуте и црвено-црно-беле, завршен је исходом који домаћина избацује из трке за титулу, а госте враћа на чело табеле шест кола пре краја.

Ривер – Бока, у 238. окршају – 0:1 (0:1).

Одлучујући тренутак догодио се, ипак, у 4. минуту, када је капитен Боке, бивши играч Реала, Фернандо Гаго, доживео тешку повреду лигамената колена. На терену га је заменио дете из Ајаксове школе, сада човек, Уругвајац, Николас Лодеиро, који је у 19. минуту исправио беспотребно петљање повратника Карлоса Тевеза у шеснаестерцу и...

...по кратком поступку, из прве, укуцао лопту под пречку за мук већине и радост свега 5.000 навијача Боке, колико сме да их буде на највећем аргентинском стадиону.

Шта се потом догодило? Стандардно. Туча. Фрка. Гужва. Дуели. Прекиди. Нервоза. Али, не и шансе из којих би Ривер изједначио. Само два пута домаћин је упутио лопту у оквир гола Боке до краја меча, па се потврдила традиција да "јуниори" не губе Суперкласико када први дају гол. Тридесет и први пут "јуниори" вечерас нису поражени када су повели, а 24. пут су – победили!

Уз пораз директног ривала у борби за титулу, Сан Лоренца (Уракан је победио 1:0 нешто раније), Бока се вратила на чело табеле са 52 бода, док је Сан Лоренцо остао на 50.

Занимљиво, пре седам дана на "Бомбоњери", управо је Сан Лоренцо прекинуо низ од четири победе Боке – 0:1, али су данас резултати ишли на руку најполуларнијег аргентинског клуба, чији навијачи кажу да 50 одсто плус један Аргентинац волу жуто-плаве боје.

Ривер остаје са 41 бодом и утакмицом мање, а у врху су још Розарио Сентрал са 46 и Расинг са 43, који такође има меч мање.

Ово је била четврта утакмица у првенству Аргентине коју Ривер није добио код куће против Боке, уједно нова победа Боке на "Монументалу" после оне из 2013. године голом Гиљетија.

Ако је за утеху навијачима Плате, њихов клуб у претходних годину дана добио је оба двомеча на међународној сцени, елиминишући омраженог ривала прво у Копа Судамерикана (пандан Лиги Европе), а потом у мају ове године и у Копа Либертадорес (пандан Лиги шампиона).

Бока сада, када су сви званични мечеви у питању, има предност 85-76-78, док је у првенству однос 79-63-67 у корист четири године млађег клуба, основаног 1905. Ривер, ипак, има више титула првака Аргентине (36:30), док је Бока чешће освајала Јужну Америку (6:3) и свет (3:1).

Бока до краја шампионата игра са Аргентинос Јуниорсом, Банфилдом, Крућером, Расингом, Тигреом и Росариом Сентрал.

Од када је летос постао првак Јужне Америке, тј. освојио Копа Либертадорес, Ривер је изгубио три утакмице у првенству, одиграо једну нерешено и само једну победио.

Коментари / 0

Оставите коментар