Srbija uskoro uvodi doživotnu kaznu

Kazna doživotnog zatvora već krajem ove jeseni mogla bi, prvi put u poslijeratnoj istoriji Srbije, da bude uvedena kao najstroža sankcija koja zamjenjuje smrtnu kaznu, pišu beogradske "Večernje novosti".

Srbija 12.09.2015 | 22:50
Srbija uskoro uvodi doživotnu kaznu

Prema prijedlogu izmjena Krivičnog zakona, doživotni zatvor predviđen je za najteža krivična djela i najteže oblike teških krivičnih djela.

Doživotni zatvor ne može se izreći mlađima od 21 godine, niti u slučajevima kada zakon predviđa da se kazna može ublažiti, kao što su slučajevi prekoračenja granica nužne odbrane ili bitno smanjena uračunljivost.

Osuđeni će poslije odležanih 25 godina moći da zatraži pomilovanje, uslovni otpust ili da bude amnestiran.

Doživotna robija, smatraju tvorci zakona, treba da bude izuzetna kazna koja zamjenjuje smrtnu kaznu, s bozirom na to da se vremenska kazna pokazala neadekvatnom za neka najteža krivična djela i njihove počnioce.

Nakon završene javne rasprave, u toku je posljednja faza usaglašavanja prijedloga izmjena Krivičnog zakonika, koji predviđa ovu sankciju.

Poslije toga od 24. do 26. septembra biće održan dvodnevni sastanak radne grupe za izradu zakona, a zatim će finalni prijedlog izmjena Krivičnog zakonika otići prvo pred ministre pa pred narodne poslanike.

U Srbiji je sada najteža kazna od 30 do 40 godina zatvora, pri čemu četrdesetogodišnju kaznu, prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno izdržavaju 72 osuđenika.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Patriota

12.09.2015 20:43

i još da ih hranimo neka daj tu smrtnu pa da razmišljaju pre nego li šta naprave .

ODGOVORITE
Name

RE Patriota

13.09.2015 08:14

U potpunosti se slažem sa vama, jer kada jednom počinilac dobije ovakvu doživotnu robiju onda on u buduće može raditi šta hoće, jer za njega više nije propisana nikakva kazna.