Šta Engleska ima da ponudi? Pa fudbal!

U obavezne ture u poseti Engleske se pored Stounhendža, Big Bena, Trafaglara, Pikadilija obavezno mora nalaziti i fudbalska utakmica. To je ono najbolje što Ostrvo ima da ponudi.

Fudbal 14.09.2015 | 16:20
Šta Engleska ima da ponudi? Pa fudbal!

Fudbal u Premijer ligi je postao i turistička atrakcija.

S obzirom na to da turista koji poseti Englesku uglavnom želi i da poseti neku fudbalsku utakmicu, obiće fudbalske šopove i muzej na stadionu velikih klubova, upliv novca od "fudbalskog turizma" je svake godine sve veći.

Kada se na to doda i basnoslovan novac od TV prava, kako se uopšte možemo iznenaditi što premijerligaši troše toliko novca?

Fudbal privlači turiste, pa nova studija koju je radila organizacija "VisitBritain" kaže da je oko 800 hiljada turista posetilo neke od mečeva Premijer lige prošle sezone.
I koliko je to potpomoglo ekonomiju ove zemlje? Sa "tričavih" 684 miliona funti.

U odnosu na priliv novca od "fudbalskog turizma" iz 2010. godine, to je skok od 6%, a očekuje se da u narednim godinama nastavi da "skače".

Pretpostavlja se da je fudbal na Ostrvu turistima najzanimljiviji u vreme zime, a poznato je da su Englezi od toga napravili tradiciju, pa imamo fudbal na "boksing dej" i na "novu godinu".

Najposećeniji stadioni su naravno Old Traford i Emirati (109 hiljada turista) i Enfild (99 hiljada), dok je Stamford Bridž posetilo 89 hiljada. Posle njih, sa dosta manjom posetom, slede i Vembli, Vajt Hart Lejn, Etihan, Krejven Kotidž...

Najviše posetilaca je dolazilo iz Irske, Norveške, Švedske i SAD, dok se u narednim sezonama očekuje sve veći broj Kineza, Malezijaca, Indonežana, pošto se većina premijerligaša trudi da "proširi tržište" u ovim zemljama.

Komentari / 0

Ostavite komentar