Шта Енглеска има да понуди? Па фудбал!

У обавезне туре у посети Енглеске се поред Стоунхенџа, Биг Бена, Трафаглара, Пикадилија обавезно мора налазити и фудбалска утакмица. То је оно најбоље што Острво има да понуди.

Фудбал 14.09.2015 | 16:20
Шта Енглеска има да понуди? Па фудбал!

Фудбал у Премијер лиги је постао и туристичка атракција.

С обзиром на то да туриста који посети Енглеску углавном жели и да посети неку фудбалску утакмицу, обиће фудбалске шопове и музеј на стадиону великих клубова, уплив новца од "фудбалског туризма" је сваке године све већи.

Када се на то дода и баснослован новац од ТВ права, како се уопште можемо изненадити што премијерлигаши троше толико новца?

Фудбал привлачи туристе, па нова студија коју је радила организација "ВиситБритаин" каже да је око 800 хиљада туриста посетило неке од мечева Премијер лиге прошле сезоне.
И колико је то потпомогло економију ове земље? Са "тричавих" 684 милиона фунти.

У односу на прилив новца од "фудбалског туризма" из 2010. године, то је скок од 6%, а очекује се да у наредним годинама настави да "скаче".

Претпоставља се да је фудбал на Острву туристима најзанимљивији у време зиме, а познато је да су Енглези од тога направили традицију, па имамо фудбал на "боксинг деј" и на "нову годину".

Најпосећенији стадиони су наравно Олд Трафорд и Емирати (109 хиљада туриста) и Енфилд (99 хиљада), док је Стамфорд Бриџ посетило 89 хиљада. После њих, са доста мањом посетом, следе и Вембли, Вајт Харт Лејн, Етихан, Крејвен Котиџ...

Највише посетилаца је долазило из Ирске, Норвешке, Шведске и САД, док се у наредним сезонама очекује све већи број Кинеза, Малезијаца, Индонежана, пошто се већина премијерлигаша труди да "прошири тржиште" у овим земљама.

Коментари / 0

Оставите коментар