EP: Poraz BiH za kraj, Gruzija utišala Zagreb, ispadoše Nijemci!

Košarkaši Rusije savladali su ekipu Bosne i Hercegovine rezultatom 81:61 u duelu ekipa koje nisu imale ni teoretske šanse da se plasiraju u osminu finala. Košarkaši Španije su uspeli da izbegnu ispadanje sa Evrobasketa, pobedom nad Nemačkom rezultatom 77:76 obezbedili su treće mesto u grupi B. Košarkaši Gruzije deklasirali su Hrvatsku rezultatom 71:58 u poslednjoj utakmici prve faze Evrobasketa i potvrdili plasman u dalji tok takmičenja. Reprezenacija Letonije napravila je dodatnu pometnju u grupi D, pošto se pobedom nad Estonijom 75:64 uključila u borbu i za treće mesto. 

Košarka 10.09.2015 | 20:45
EP: Poraz BiH za kraj, Gruzija utišala Zagreb, ispadoše Nijemci!

Prvu pobedu Rusiji na Evrobasketu doneli su Aleksej Zubkov (17p, 7sk), Vitalij Fridzon (16p) i Andrej Voroncevič (15p, 7sk).

Na drugoj strani Andrija Stipanović je upisao 22 poena, a Elmedin Kikanović 14 i to su bili jedini igrači sa dvocifrenim učinkom u selekciji Duška Ivanovića.

Posle serije Rusije od 5:0 BiH je preuzela kontrolu, Stipanović je vezao sedam poena, pokrenuo seriju 21:2 i posle prve deonice BiH je imala vođstvo od deset poena.

Uzvratila je Rusija serijom 10:0, došlo se do nerešenog rezultata, Vorončević i Stipanović su vodili mali rat, a na 35 sekundi do kraja poluvremena Fridzon je doneo novo poravnanje.

U preostalih 20 minuta Rusija je potpuno kontrolisala stanje na terenu i na kraju stigla do ubedljive pobede, čime je izbegla da se sa “nulom“ vrati sa Evrobasketa.

Nemačka kao domaćin nije uspela da se plasira u dalji tok takmičenja, a “Crvena furija“ će u osmini finala igrati sa Poljskom.

Situacija u grupi A je takva da Francuska ima 4 pobede bez poraza, Izrael je izgubio jednu utakmicu, a pobednik te utakmice ići će na prvo mesto grupe.

Iako se pred poslednju deonicu činilo da će Španija lagano privesti meč kraju zbog prednosti od devet poena, Nemci su u poslednjem minutu serijom 5:0 stigli do penal završnice. Ljulj je četiri puta bio precizan sa linije slobodnih bacanja, Šreder na drugoj strani dva puta, a onda je nastala prava drama.

Plejmejkera Nemačke je pri šutu za tri poena u poslednjim sekundama faulirao Pau Ribas, košarkaš Atlanta Hoksa je krenuo ka liniji penala, pogodio prva dva, ali promašio treći za izjednačenje i produžetak.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Serhio Rodriges sa 19 poena, Pau Gasol je upisao dabl-dabl( 16p, 11sk), Ljulj je dodao 14, a Nikola Mirotić 12.

Na drugoj strani je ponovo briljirao Šreder, upisao je 26 poena uz sedam asistencija i šest skokova, najbolje ga je pratio Maodo Lo sa 14 poena.

Podbacio je Dirk Novicki, postigao je 10 poena, koliko i Tibor Plajs, uz deset skokova.

Početno ispitivanje snaga pripalo je Nemcima, rešili su prvi period u svoju korist sa 20:18, međutim, Španija je preuzela kontrolu u nastavku, održavala prednost od dva do šest poena, a na veliki odmor se otišlo sa plus tri na računu Španije.

Uspeli su Nemci da smanje na pola koša na početku treće četvrtine, ali je onda krenula da raste prednost koja je do pred poslednjih deset minuta iznosila čak 12 poena.

Sve je izgledalo kao da je završeno, ali se Nemci nisu predavali, od polovine poslednjeg kvartala su smanjivali zaostatak da bi u poslednjem minutu stigli do šanse za izjednačenje. To nije iskoristio Šreder, Španija je zauzela drugu poziciju u grupi B, a Nemačka se oprostila od daljeg toka takmičenja.

Još nije poznato samo sa kog će mesta Španci u osminu finala. Ako Turska savlada Island, napraviće se trougao Španija - Italija - Turska i svi bi imali učinak po 3-2, a zbog bolje koš-razlike druga bi bila Španija, treća Italija, a četvrta Turska. Ukoliko Island napravi iznenađenje i pobedi Tursku, Italija će biti druga, Španija treća, a Turska opet četvrta.

Najefikasniji u redovima Gruzije, selekcije koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Igor Kokoškov, bili su Viktor Sanikidze, Duda Sanadze i Zaza Pačulija sa po 12 poena, 11 je ubacio Toko Šengelija, a po deset Džejkob Pulen i Manučar Markoišvili.

Jedini u sastavu Hrvatske koji se potrudio da otpoštuje zagrebačku publiku bio je Luka Žorić (16p, 4sk), dvocifren je bio još samo Ante Tomić, a očajne partije pružili su Bojan Bogdanović (1/10 iz igre, 7 poena) i Dario Šarić (2/9 iz igre, 5 poena).

Rezultatska klackalica na početku duela pripala je Gruziji, sa poenom prednosti su završili prvi period, a Žorić je sa šest poena u nastavku uspeo da održi priključak, posle čega su poenima Bogdanovića i Šarića Hrvati preokrenuli i na veliki odmor otišli sa tri poena prednosti.

Višak od pet poena na početku trećeg kvartala doneo je Tomić, ali su Šengelija i Sloter izjednačili, da bi Sanadze i Markoišvili preuzeli kontrolu i povećali vođstvo Gruzije na šest poena. U poslednjoj deonici igra Hrvatske se potpuno raspala, izabranici Igora Kokoškova su ubrzali tempo i na kraju slavili sa 13 poena prednosti.

Oba tima čekaju rasplet u grupi D, posle čega će saznati svoje protivnike u osmini finala.

Letonci sada imaju skor od tri trijumfa i dva poraza, a u slučaju da Litvanci savladaju Čehe – u poslednjem meču grupne faze (21.00) – biće treći i igraće sa Hrvatskom, zbog slavlja u međusobnom duelu sa Češkom.

U suprotnom, Jan Veseli i drugovi će sa drugog mesta u osminu finala na megdan Sloveniji, a Letonci će 'na noge' Grcima, prvoplasiranoj ekipi grupe C, dok će Litvanija igrati sa Slovenijom.

Ipak, nije delovalo da će se sve ovako odigrati, pošto su Estonci, posle ispuštene šanse i tesnog poraza od Litvanije, zaigrali još agresivnije. Posle uvodnih deset minuta imali su 14 poena prednosti, da bi i na odmor otišli sa dvocifrenom prednošću (+11).

Međutim, domaćin se probudio u nastavku, zaigrao daleko bolje i fenomenalnom igrom u trećem periodu, koji je rešio u svoju korist 22:5, napravio veliki preokret.

Pokušali su Estonci u samom finišu da učine isto, ali je Letonija uspela da izdrži napade i upiše važan trijumf.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Janis Strelniks sa 21 poenom i pet skokova, njegov imenjak Tima ubacio je 15 koševa, a jedini preostali dvocifeni bio Rolands Frimanis sa 11 poena i pet uhvaćenih lopte.

Estonce je predvodio Gregor Arbet sa 16 poena i šest skokova, Janar Talts upisao je 12, a Josep Tome koš manje.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar