ЕП: Пораз БиХ за крај, Грузија утишала Загреб, испадоше Нијемци!

Кошаркаши Русије савладали су екипу Босне и Херцеговине резултатом 81:61 у дуелу екипа које нису имале ни теоретске шансе да се пласирају у осмину финала. Кошаркаши Шпаније су успели да избегну испадање са Евробаскета, победом над Немачком резултатом 77:76 обезбедили су треће место у групи Б. Кошаркаши Грузије декласирали су Хрватску резултатом 71:58 у последњој утакмици прве фазе Евробаскета и потврдили пласман у даљи ток такмичења. Репрезенација Летоније направила је додатну пометњу у групи Д, пошто се победом над Естонијом 75:64 укључила у борбу и за треће место. 

Кошарка 10.09.2015 | 20:45
ЕП: Пораз БиХ за крај, Грузија утишала Загреб, испадоше Нијемци!

Прву победу Русији на Евробаскету донели су Алексеј Зубков (17п, 7ск), Виталиј Фридзон (16п) и Андреј Воронцевич (15п, 7ск).

На другој страни Андрија Стипановић је уписао 22 поена, а Елмедин Кикановић 14 и то су били једини играчи са двоцифреним учинком у селекцији Душка Ивановића.

После серије Русије од 5:0 БиХ је преузела контролу, Стипановић је везао седам поена, покренуо серију 21:2 и после прве деонице БиХ је имала вођство од десет поена.

Узвратила је Русија серијом 10:0, дошло се до нерешеног резултата, Ворончевић и Стипановић су водили мали рат, а на 35 секунди до краја полувремена Фридзон је донео ново поравнање.

У преосталих 20 минута Русија је потпуно контролисала стање на терену и на крају стигла до убедљиве победе, чиме је избегла да се са “нулом“ врати са Евробаскета.

Немачка као домаћин није успела да се пласира у даљи ток такмичења, а “Црвена фурија“ ће у осмини финала играти са Пољском.

Ситуација у групи А је таква да Француска има 4 победе без пораза, Израел је изгубио једну утакмицу, а победник те утакмице ићи ће на прво место групе.

Иако се пред последњу деоницу чинило да ће Шпанија лагано привести меч крају због предности од девет поена, Немци су у последњем минуту серијом 5:0 стигли до пенал завршнице. Љуљ је четири пута био прецизан са линије слободних бацања, Шредер на другој страни два пута, а онда је настала права драма.

Плејмејкера Немачке је при шуту за три поена у последњим секундама фаулирао Пау Рибас, кошаркаш Атланта Хокса је кренуо ка линији пенала, погодио прва два, али промашио трећи за изједначење и продужетак.

Најефикаснији у победничком тиму био је Серхио Родригес са 19 поена, Пау Гасол је уписао дабл-дабл( 16п, 11ск), Љуљ је додао 14, а Никола Миротић 12.

На другој страни је поново бриљирао Шредер, уписао је 26 поена уз седам асистенција и шест скокова, најбоље га је пратио Маодо Ло са 14 поена.

Подбацио је Дирк Новицки, постигао је 10 поена, колико и Тибор Плајс, уз десет скокова.

Почетно испитивање снага припало је Немцима, решили су први период у своју корист са 20:18, међутим, Шпанија је преузела контролу у наставку, одржавала предност од два до шест поена, а на велики одмор се отишло са плус три на рачуну Шпаније.

Успели су Немци да смање на пола коша на почетку треће четвртине, али је онда кренула да расте предност која је до пред последњих десет минута износила чак 12 поена.

Све је изгледало као да је завршено, али се Немци нису предавали, од половине последњег квартала су смањивали заостатак да би у последњем минуту стигли до шансе за изједначење. То није искористио Шредер, Шпанија је заузела другу позицију у групи Б, а Немачка се опростила од даљег тока такмичења.

Још није познато само са ког ће места Шпанци у осмину финала. Ако Турска савлада Исланд, направиће се троугао Шпанија - Италија - Турска и сви би имали учинак по 3-2, а због боље кош-разлике друга би била Шпанија, трећа Италија, а четврта Турска. Уколико Исланд направи изненађење и победи Турску, Италија ће бити друга, Шпанија трећа, а Турска опет четврта.

Најефикаснији у редовима Грузије, селекције коју са клупе предводи српски стручњак Игор Кокошков, били су Виктор Саникидзе, Дуда Санадзе и Заза Пачулија са по 12 поена, 11 је убацио Токо Шенгелија, а по десет Џејкоб Пулен и Манучар Маркоишвили.

Једини у саставу Хрватске који се потрудио да отпоштује загребачку публику био је Лука Жорић (16п, 4ск), двоцифрен је био још само Анте Томић, а очајне партије пружили су Бојан Богдановић (1/10 из игре, 7 поена) и Дарио Шарић (2/9 из игре, 5 поена).

Резултатска клацкалица на почетку дуела припала је Грузији, са поеном предности су завршили први период, а Жорић је са шест поена у наставку успео да одржи прикључак, после чега су поенима Богдановића и Шарића Хрвати преокренули и на велики одмор отишли са три поена предности.

Вишак од пет поена на почетку трећег квартала донео је Томић, али су Шенгелија и Слотер изједначили, да би Санадзе и Маркоишвили преузели контролу и повећали вођство Грузије на шест поена. У последњој деоници игра Хрватске се потпуно распала, изабраници Игора Кокошкова су убрзали темпо и на крају славили са 13 поена предности.

Оба тима чекају расплет у групи Д, после чега ће сазнати своје противнике у осмини финала.

Летонци сада имају скор од три тријумфа и два пораза, а у случају да Литванци савладају Чехе – у последњем мечу групне фазе (21.00) – биће трећи и играће са Хрватском, због славља у међусобном дуелу са Чешком.

У супротном, Јан Весели и другови ће са другог места у осмину финала на мегдан Словенији, а Летонци ће 'на ноге' Грцима, првопласираној екипи групе Ц, док ће Литванија играти са Словенијом.

Ипак, није деловало да ће се све овако одиграти, пошто су Естонци, после испуштене шансе и тесног пораза од Литваније, заиграли још агресивније. После уводних десет минута имали су 14 поена предности, да би и на одмор отишли са двоцифреном предношћу (+11).

Међутим, домаћин се пробудио у наставку, заиграо далеко боље и феноменалном игром у трећем периоду, који је решио у своју корист 22:5, направио велики преокрет.

Покушали су Естонци у самом финишу да учине исто, али је Летонија успела да издржи нападе и упише важан тријумф.

Најбољи у победничком тиму био је Јанис Стрелникс са 21 поеном и пет скокова, његов имењак Тима убацио је 15 кошева, а једини преостали двоцифени био Роландс Фриманис са 11 поена и пет ухваћених лопте.

Естонце је предводио Грегор Арбет са 16 поена и шест скокова, Јанар Талтс уписао је 12, а Јосеп Томе кош мање.

 

Коментари / 0

Оставите коментар