SP - atletika, pregled...

Amerikanka Alison Feliks dominantno je stigla do titule prvaka sveta u sprintu na 400 metara. Poljska atletičarka Anita Vlodarčik osvojila je zlatnu medalju u bacanju kladiva na Svetskom prvenstvu u Pekingu. Američki atletičar Kristijan Tejlor osvojio je zlato u troskoku na Svetskom prvenstvu u Pekingu drugim najboljim rezultatom u istoriji - 18,21 metara.

Ostali sportovi 27.08.2015 | 16:30
SP - atletika, pregled...

Feliks je osvojila svoje prvo zlato u ovoj disciplini, ali kupno deveto u karijeri na svetskim prvenstvima, po čemu je postala rekorderka SAD

Ona je u "Ptičjem gnezdu" trčala 49,26 sekundi, pobegavši najbližim rivalkama nekoliko metara, te postala prva žena koja je bila prvakinja sveta na 200 i 400m.

Do srebra je stigla Šaune Miler sa Bahama (49,67s), dok je bronzanu medalju osvojila Šerika Džekson s Jamajke (49,99s).

Feliks je u karijeri tri puta bila prvak sveta na 200 metara, ima i jedno zlato sa Olimpijskih igara, dok je ostala odličja osvajala u štafeti.

Do SP u Pekingu stajala je rame uz rame sa Karlom Luisom, Majklom Džonsonom i Lešonom Meritom, ali je ostavila svoje muške kolege iza sebe.

U karijeri ima 13 zlatnih medalja sa svetskih prvenstava i olimpijskih igara, uz još sedam sa ostalih takmičenja.

Vlodarčik je trijumfovala hicem od 80,85 metara i tako ujedno postavila novi rekord planetarnog šampionata.

Srebro je pripalo Kineskinji Žang Venksiju koja je kladivo bacila do daljine od 76,33 metara,

Bronza je otišla u ruke Francuskinje Aleksandre Tavernije, koja je imala rezultat od 74,02 metra.

Tejlor je pobednički skok izveo u poslednjoj seriji, za svega osam centimetra promašivši svetski rekord Britanca Džonatana Edvardsa od 18,29 metara, postavljenog na Svetskom prvenstvu u Geteborgu 1995.

Olimpijski šampion iz Londona 2012. i svetski prvak iz Daegua 2011. cele sezone je bio u duelu sa Kubancem Pedrom Pablom Pičardom, da bi ga bukvalno poslednjim skokom ostavio na drugom stepeniku pobedničkog postolja na Svetskom prvenstvu u Pekingu.

Pičardo je skokom od 17,73 metara, takodje izvedenim u poslednjoj seriji, morao da se zadovolji srebrom, dok je bronzu osvojio Portugalac Nelson Evora sa 17,52 metara.

Komentari / 0

Ostavite komentar