Obećanja bolja od ulice

Dok penzioneri u FBiH prete masovnim protestima, u Srpskoj ne odustaju od razgovora s vlašću. Rakulj: Vlada je najavila da će do kraja godine povećati penzije, kako rastu plate.

Bosna i Hercegovina 14.08.2015 | 16:21
Obećanja bolja od ulice

I DOK se u Federaciji BiH, zbog nemarnog odnosa vlasti prema njima, za kraj septembra najavljuju veliki protesti penzionera, njihove kolege u Srpskoj veruju svemu više nego ulici! Čak i obećanjima vlasti, koja su vrlo često ranije ostajala samo - prazno slovo na papiru.

Ako je verovati potpredsedniku Saveza udruženja najstarijih građana Federacije Mehmedaliji Rapi, na ulice će 24. septembra izaći oko 30.000 penzionera. Rapa veruje da će se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okupiti između 12.000 i 15.000, dok se na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća očekuje njih više od 18.000.

- Naši zahtevi prema aktuelnoj vlasti su da se sanira Fond PIO/MIO, koji je u gubitku više od 140 miliona KM, kako bi se penzije mogle isplaćivati već prvog u mesecu. Tražićemo i povećanje penzija za pet odsto, kao i usvajanje strategije reforme u penzionom sistemu sa setom pratećih zakona koji bi, bar donekle, poboljšali naš veoma loš položaj - naveo je Rapa.

Iako u Srpskoj kažu da su penzioneri u sličnom položaju kao njihove kolege u Federaciji, rešenje ne vide u izlasku na ulice.

- Mi, zasad, nismo za ovaj oblik borbe i prednost dajemo razgovoru sa vlastima. U tome smo, donekle i uspeli, jer imamo obećanje Vlade da će do kraja godine doći do povećanja penzija, u skladu sa rastom plata u Srpskoj - kaže za "Novosti" predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj.

On napominje da se Vlada RS obavezala i u dokumentu Ekonomska politika za 2015. godinu da će se penzije usklađivati sa rastom plata.

- Prema našim informacijama u ovoj godini je došlo do rasta plata za nekih 1,5 odsto, a čim ovaj iznos dođe do dva odsto, vlast je obećala da će reagovati povećanjem penzija. Povećanje će biti toliko-koliko je, više ne može. Mi smo se izborili za to. Znamo da je to nedovoljno, da jedna trećina penzionera živi u jako lošim uslovima, ali nažalost, za ovo stanje je kriva politika i ljudi koji su u penziju otišli sa sedam, osam ili deset godina staža - kaže u dahu Rakulj.

Na pitanje koji to penzioneri u Srpskoj mogu normalno da žive od svojih penzija, Rakulj odgovara da je to onaj broj penzionera za koje se Udruženje izborilo da im se u proseku mesečno isplaćuje oko 500 KM, a radi se o penzionerima koji imaju pun radni staž.

Osim obećanja iskazanog u Ekonomskoj politici, Rakulj kaže da penzioneri Vladu "drže za reč" i kad je u pitanju poslednji sastanak sa penzionerima, na kojem je usvojen zaključak "da će se obezbediti vanredno povećanje penzija, čim se za to steknu uslovi".

- Vlada se obavezala i da će napraviti uštede u javnom sektoru i smanjiti broj zaposlenih, tako da i tu vidimo prostor za povećanje penzija. Osim toga, obećala nam je i da će Budžet ubuduće biti više socijalne prirode - kaže Rakulj.

STATISTIKA

PREMA poslednjim podacima iz Fonda PIO RS, prosečna penzija u Srpskoj za jul ove godine iznosila je 342 KM.

Najniža penzija za minimalan staž od 15 godina iznosi 174,44 KM, a najviša 1.792 KM.

Istovremeno, u Federaciji BiH, prosečna penzija iznosi 368 KM, najniža penzija je 326 KM, a najviša 2.174 KM.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Žare

14.08.2015 15:06

Lako im je imati vece penzije kada ne isplacuju penzije Srbima koju su zaradili u FBIH!

ODGOVORITE