Обећања боља од улице

Док пензионери у ФБиХ прете масовним протестима, у Српској не одустају од разговора с влашћу. Ракуљ: Влада је најавила да ће до краја године повећати пензије, како расту плате.

Босна и Херцеговина 14.08.2015 | 16:21
Обећања боља од улице

И ДОК се у Федерацији БиХ, због немарног односа власти према њима, за крај септембра најављују велики протести пензионера, њихове колеге у Српској верују свему више него улици! Чак и обећањима власти, која су врло често раније остајала само - празно слово на папиру.

Ако је веровати потпредседнику Савеза удружења најстаријих грађана Федерације Мехмедалији Рапи, на улице ће 24. септембра изаћи око 30.000 пензионера. Рапа верује да ће се испред зграде Владе ФБиХ у Сарајеву окупити између 12.000 и 15.000, док се на улицама Тузле, Зенице и Бихаћа очекује њих више од 18.000.

- Наши захтеви према актуелној власти су да се санира Фонд ПИО/МИО, који је у губитку више од 140 милиона КМ, како би се пензије могле исплаћивати већ првог у месецу. Тражићемо и повећање пензија за пет одсто, као и усвајање стратегије реформе у пензионом систему са сетом пратећих закона који би, бар донекле, побољшали наш веома лош положај - навео је Рапа.

Иако у Српској кажу да су пензионери у сличном положају као њихове колеге у Федерацији, решење не виде у изласку на улице.

- Ми, засад, нисмо за овај облик борбе и предност дајемо разговору са властима. У томе смо, донекле и успели, јер имамо обећање Владе да ће до краја године доћи до повећања пензија, у складу са растом плата у Српској - каже за "Новости" председник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ.

Он напомиње да се Влада РС обавезала и у документу Економска политика за 2015. годину да ће се пензије усклађивати са растом плата.

- Према нашим информацијама у овој години је дошло до раста плата за неких 1,5 одсто, а чим овај износ дође до два одсто, власт је обећала да ће реаговати повећањем пензија. Повећање ће бити толико-колико је, више не може. Ми смо се изборили за то. Знамо да је то недовољно, да једна трећина пензионера живи у јако лошим условима, али нажалост, за ово стање је крива политика и људи који су у пензију отишли са седам, осам или десет година стажа - каже у даху Ракуљ.

На питање који то пензионери у Српској могу нормално да живе од својих пензија, Ракуљ одговара да је то онај број пензионера за које се Удружење изборило да им се у просеку месечно исплаћује око 500 КМ, а ради се о пензионерима који имају пун радни стаж.

Осим обећања исказаног у Економској политици, Ракуљ каже да пензионери Владу "држе за реч" и кад је у питању последњи састанак са пензионерима, на којем је усвојен закључак "да ће се обезбедити ванредно повећање пензија, чим се за то стекну услови".

- Влада се обавезала и да ће направити уштеде у јавном сектору и смањити број запослених, тако да и ту видимо простор за повећање пензија. Осим тога, обећала нам је и да ће Буџет убудуће бити више социјалне природе - каже Ракуљ.

СТАТИСТИКА

ПРЕМА последњим подацима из Фонда ПИО РС, просечна пензија у Српској за јул ове године износила је 342 КМ.

Најнижа пензија за минималан стаж од 15 година износи 174,44 КМ, а највиша 1.792 КМ.

Истовремено, у Федерацији БиХ, просечна пензија износи 368 КМ, најнижа пензија је 326 КМ, а највиша 2.174 КМ.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Жаре

14.08.2015 15:06

Лако им је имати веце пензије када не исплацују пензије Србима коју су зарадили у ФБИХ!

ОДГОВОРИТЕ