Ubrzan tempo života narušava zdravlje žena

Da li i vi stavljate posao ispred zdravlja i porodice?

Zdravlje 05.08.2015 | 14:30
Ubrzan tempo života narušava zdravlje žena

Godinama je bilo opšte rasprostranjeno mišljenje da žene vode mnogo više računa o sebi od muškaraca, ali čini se da se polako situacija preokreće.

Uprkos tome što je predviđeni životni vek žena u proseku i dalje duži od predviđenog životnog veka muškaraca – oko 82 godine, u poređenju sa 78 - u poslednjih nekoliko godina ova razlika sve se više smanjuje, a u nekim geografskim područjima čak je obrnuta.

“Podaci sakupljeni u našoj bolnici pokazali su da je u poslednjih 20 godina znatno povećan broj žena obolelih od srčanih bolesti i bolesti vezanih za cirkulatorni sistem. Štaviše, u nekim klinikama možete videti više žena nego muškaraca”, navodi Sundip Patel, kardiolog bolnice “London bridž”.

Patel smatra da uzrok ove pojave leži u pogrešnoj percepciji žena da ne treba da brinu o svojem zdravlju, iako bi, nakon ulaska u menopauzu, naročito trebalo da obrate pažnju na zdravlje kostiju i srčanog mišića, s obzirom na smanjenu proizvodnju estrogena, koji održava kosti zdravim, a arterije elastičnim.

“Faktori rizika za pojavu srčanih bolesti poput povišenog krvnog pritiska, visokog holesterola ili gojaznosti imaju mnogo veći uticaj na žene.
Ako imate muškarca i ženu istih godina koji boluju od visokog pritiska - ali je žena u menopauzi - imaće znatno veće šanse za pojavu neke srčane bolesti od muškarca”, navodi Patel.

Osim što se suočavaju sa više pretnji po zdravlje, žene u proseku manje i čine po pitanju njegove zaštite – dok se 75 odsto muškaraca u Velikoj Britaniji redovno bavi fizičkim aktivnostima, samo 55 odsto žena to čini, pokazala su istraživanja.

Žene takođe danas više rade i prepuštaju se u većoj meri životnim zadovoljstvima koja se tradicionalno vezuju za muškarce, poput konzumiranja alkohola ili pušenja.

Isto važi i za ishranu – nedostatak vremena čini da žene posežu za gotovim jelima i nezdravim prehrambenim proizvodima, ili se, s druge strane, preterano opterećuju ishranom i podvrgavaju štetnim dijetama. Žene su takođe sklonije i emocionalnom prejedanju.

“I žene i muškarci najviše su usmereni na ono što se dešava sada. Zdravlje nije motivacija, bar sve dok se ne pojave prvi simptomi bolesti. Ali kako žene sve više rade, odnosno trpe sve više stresa i na poslu i kod kuće, sve manje misle na svoje zdravlje. Zato bi što pre trebalo da prestanu da stavljaju sve ostalo ispred svog zdravlja”, zaključuje Patel.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar