Убрзан темпо живота нарушава здравље жена

Да ли и ви стављате посао испред здравља и породице?

Здравље 05.08.2015 | 14:30
Убрзан темпо живота нарушава здравље жена

Годинама је било опште распрострањено мишљење да жене воде много више рачуна о себи од мушкараца, али чини се да се полако ситуација преокреће.

Упркос томе што је предвиђени животни век жена у просеку и даље дужи од предвиђеног животног века мушкараца – око 82 године, у поређењу са 78 - у последњих неколико година ова разлика све се више смањује, а у неким географским подручјима чак је обрнута.

“Подаци сакупљени у нашој болници показали су да је у последњих 20 година знатно повећан број жена оболелих од срчаних болести и болести везаних за циркулаторни систем. Штавише, у неким клиникама можете видети више жена него мушкараца”, наводи Сундип Пател, кардиолог болнице “Лондон бриџ”.

Пател сматра да узрок ове појаве лежи у погрешној перцепцији жена да не треба да брину о својем здрављу, иако би, након уласка у менопаузу, нарочито требало да обрате пажњу на здравље костију и срчаног мишића, с обзиром на смањену производњу естрогена, који одржава кости здравим, а артерије еластичним.

“Фактори ризика за појаву срчаних болести попут повишеног крвног притиска, високог холестерола или гојазности имају много већи утицај на жене.
Ако имате мушкарца и жену истих година који болују од високог притиска - али је жена у менопаузи - имаће знатно веће шансе за појаву неке срчане болести од мушкарца”, наводи Пател.

Осим што се суочавају са више претњи по здравље, жене у просеку мање и чине по питању његове заштите – док се 75 одсто мушкараца у Великој Британији редовно бави физичким активностима, само 55 одсто жена то чини, показала су истраживања.

Жене такође данас више раде и препуштају се у већој мери животним задовољствима која се традиционално везују за мушкарце, попут конзумирања алкохола или пушења.

Исто важи и за исхрану – недостатак времена чини да жене посежу за готовим јелима и нездравим прехрамбеним производима, или се, с друге стране, претерано оптерећују исхраном и подвргавају штетним дијетама. Жене су такође склоније и емоционалном преједању.

“И жене и мушкарци највише су усмерени на оно што се дешава сада. Здравље није мотивација, бар све док се не појаве први симптоми болести. Али како жене све више раде, односно трпе све више стреса и на послу и код куће, све мање мисле на своје здравље. Зато би што пре требало да престану да стављају све остало испред свог здравља”, закључује Пател.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар