Kipar bilježi rekordne posjete

Ukupan broj poseta Kipru ove godine premašio je jedan milion, prvi put u ovoj deceniji.

Putovanja 22.07.2015 | 20:30
Kipar bilježi rekordne posjete

Turistička zajednica u junu beleži pad dolaska gostiju od 1,5 odsto, a zvanični podaci pokazuju da je 336.967 turista stiglo na ovo predivno ostrvo prošlog meseca, dok je u junu prošle godine taj broj iznosio 342.221.

Ovaj pad pripisuje se padu dolazaka Rusa i to za 24 odsto, jer je Rusija drugo najveće tržište za ovo ostrvo, odmah posle Velike Britanije. Međutim, porastao je broj Grka koji su odlučili da odmor provedu na Kipru, i to za 49 posto.

Smešten između Evrope, Azije i Afrike - Kipar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru. Oni koji su ga posetili opisuju ga kao ostrvo ljubavi i uvek mu se rado vraćaju.

Plaže su šljunkovite i peščane, a more je izuzetno čisto. Kipar ima vrlo razvijen turizam zahvaljujući bogatoj istoriji, lepo uređenim letovalištima na čijim se ulicama mogu videti mnogi luksuzni automobili, ljubaznim ljudima, kvalitetnim, dobro opremljenim hotelima, toploj mediteranskoj klimi, prelepim plažama, zanimljivim dešavanjima kako na plažama tako i u noćnim klubovima, kvalitetnom vinu i dobrom šopingu.

Za period od januara do juna zabeležen je porast dolaska turista od 5,7 posto. Ovo ostrvo je za šest meseci posetilo 1,03 miliona turista, a u istom periodu prošle godine je zabeleženo 979.838 2014. godine.

Kiparska turistička organizacija navodi da je ukupan ukupan broj dolazaka turista u prvih šest meseci premašio cifru od jednog miliona. Turistički radnici očekuju godišnji rast od oko pet odsto u 2015. godini.

Prošle godine, dolazak turista iznosio je 2.440.000, u odnosu na 2,40 miliona u 2013. godini, što predstavlja rast od 1,5 posto. Vlasti se nadaju da će ključni sektor moći da pospeši izvlačenje ekonomije iz recesije u 2015. godini.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar