UEFA - FS BiH: Kaznite klubove ili slijede sankcije!

Na osnovu dokumentacije koja je stigla na adresu Fudbalskog saveza BiH, Evropska fudbalska unija (UEFA) očekuje od krovnog saveza bh. fudbala da ekspresno reaguje i kazni klubove koji se dovode u sumnju sa namještanjem mečeva.

Fudbal 21.06.2015 | 16:00
UEFA - FS BiH: Kaznite klubove ili slijede sankcije!

Afera sa namještanjem mečeva sve više trese Bosnu i Hercegovinu!

Iz sjedišta Evropske fudbalske unije (UEFA) na adresu Fudbalskog saveza BiH (FS BiH) još u januaru stigla je dokumentacija prema kojoj se određeni klubovi sumnjiče za namještanje i lažiranje rezultata.

Ipak, do danas ništa nije urađeno po tom pitanju. UEFA je najavila ukoliko se ne dokaže i adekvatno ne kazne klubovi koji su povezuju sa nelegalnim radnjama, Savez će snositi sankcije, piše "EuroBlic".

"UEFA neće oprostiti Fudbalskom savezu BiH, a samim tim ni Fudbalskom savezu Republike Srpske ukoliko drastično ne kazne sve one koji su učestvovali u nečasnim radnjama, dogovaranjima, namještanjima i bili povezani sa kladioničarskom mafijom. Pred FS BiH je period neizvjesnosti u kojem će biti na istinskom testu da li ima snagu ili je zatočenik mutnih radnji", poručio je izvor "EuroBlica".

Predstavnici "FederBeta", partnerske organizacije UEFA, najavili su dolazak u Sarajevo 29. juna, što jasno govori da u ligama BiH nije sve čisto. Oni će tražiti raščišćavanje situacije i upozoriće na eventualne posljedice ukoliko se ne reaguje u skladu sa očekivanjima UEFA.

"Premijer liga BiH je među najslabijim i najmanje posjećenim, ne samo u regionu, nego i u Evropi. Tome su mnogo kumovali rezultati koji se unaprijed znaju. Ne samo da se to dogovara u uskom krugu ljudi. Postala je opšta praksa da, kada se namjeste utakmice i tačan rezultat, to znaju i navijači čime klub prodajom informacija finansira navijačku grupu indirektno. Osim toga, i klub zaradi određeni novac za funkcionisanje, ali većina te premije od namještene utakmice završava u privatnim džepovima. Mreža je izuzetno razgranata, od trenera i igrača, do savjetnika na tribinama koji telefonom daju uputstva ljudima na klupi šta da rade", tvrdi izvor "EuroBlica".

Prije par dana sekretar "FederBeta" Frančesko Baranka boravio je u Beogradu na forumu "Zaštita etičkih principa i integriteta savremenog sporta", gdje je istakao da se nedjeljno od nelegalnog klađenja obrne 80 milijardi evra, a da klubovi najčešće mečeve namještaju zbog ekonomske krize.

Komentari / 0

Ostavite komentar