УЕФА - ФС БиХ: Казните клубове или слиједе санкције!

На основу документације која је стигла на адресу Фудбалског савеза БиХ, Европска фудбалска унија (УЕФА) очекује од кровног савеза бх. фудбала да експресно реагује и казни клубове који се доводе у сумњу са намјештањем мечева.

Фудбал 21.06.2015 | 16:00
УЕФА - ФС БиХ: Казните клубове или слиједе санкције!

Афера са намјештањем мечева све више тресе Босну и Херцеговину!

Из сједишта Европске фудбалске уније (УЕФА) на адресу Фудбалског савеза БиХ (ФС БиХ) још у јануару стигла је документација према којој се одређени клубови сумњиче за намјештање и лажирање резултата.

Ипак, до данас ништа није урађено по том питању. УЕФА је најавила уколико се не докаже и адекватно не казне клубови који су повезују са нелегалним радњама, Савез ће сносити санкције, пише "ЕуроБлиц".

"УЕФА неће опростити Фудбалском савезу БиХ, а самим тим ни Фудбалском савезу Републике Српске уколико драстично не казне све оне који су учествовали у нечасним радњама, договарањима, намјештањима и били повезани са кладионичарском мафијом. Пред ФС БиХ је период неизвјесности у којем ће бити на истинском тесту да ли има снагу или је заточеник мутних радњи", поручио је извор "ЕуроБлица".

Представници "ФедерБета", партнерске организације УЕФА, најавили су долазак у Сарајево 29. јуна, што јасно говори да у лигама БиХ није све чисто. Они ће тражити рашчишћавање ситуације и упозориће на евентуалне посљедице уколико се не реагује у складу са очекивањима УЕФА.

"Премијер лига БиХ је међу најслабијим и најмање посјећеним, не само у региону, него и у Европи. Томе су много кумовали резултати који се унапријед знају. Не само да се то договара у уском кругу људи. Постала је општа пракса да, када се намјесте утакмице и тачан резултат, то знају и навијачи чиме клуб продајом информација финансира навијачку групу индиректно. Осим тога, и клуб заради одређени новац за функционисање, али већина те премије од намјештене утакмице завршава у приватним џеповима. Мрежа је изузетно разграната, од тренера и играча, до савјетника на трибинама који телефоном дају упутства људима на клупи шта да раде", тврди извор "ЕуроБлица".

Прије пар дана секретар "ФедерБета" Франческо Баранка боравио је у Београду на форуму "Заштита етичких принципа и интегритета савременог спорта", гдје је истакао да се недјељно од нелегалног клађења обрне 80 милијарди евра, а да клубови најчешће мечеве намјештају због економске кризе.

Коментари / 0

Оставите коментар