Može li Partizan da „zaprži čorbu“ i ponovi podvig iz 1996. godine?

Crvenu zvezdu jedna pobeda deli od prve titule posle 17 godina, a ako neko zna da se vrati iz aktuelne situacije, onda je to Partizan. Setimo se samo finala iz 1996. godine i serije s Beočinom...

Košarka 18.06.2015 | 17:00
Može li Partizan da „zaprži čorbu“ i ponovi podvig iz 1996. godine?

Ne pamte košarkaši, a ni najviše strukture košarkaškog kluba Partizan teži momenat u klupskoj istoriji. Ogromni finansijski problemi, blokada računa samo dan nakon osvajanja 13. vezane titule šampiona Srbije, manjak igrača u rotaciji, gotovo kompletna kampanja bez klasičnog plejmejkera... Dovele su beogradskog velikana u situaciju koja nije zabeležena dugih 14 godina - da sezonu završi bez pehara u vitrinama.

Crvena zvezda nalazi se nadomak prve nacionalne titule posle 17 dugih godina, koju bi mogla da proslavi pred svojim navijačima večeras (21.00), a ima i priliku da po prvi put u klupskoj istoriji uzme tripletu, kao i da jednu plej-of seriju dobije bez izgubljene utakmice.

Koliko pehar pobednika državnog prvenstva zapravo znači jedinom prvaku Srbije, ali i klubu koji je uz Budućnost u dosadašnjem toku 21. veka imao priliku da se okiti šampionskim lovorikama u granicama jedne zemlje (bila ona Jugoslavija, Srbija i Crna Gora ili samo - Srbija), možda i najbolje pokazuje izjava Duška Vujoševića. Trofejni stručnjak priznao je da će biti jako razočaran ako Partizan ne uspe da odbrani titulu, uprkos svim problemima u kojim se klub nalazi.
"Bez obzira na sve uslove biću razočaran ako ne uzmemo titulu. Ne idem sa minimalističkim idejama. Patizan je 13 godina prethodnih bio šampion i kada je ova titula bila značajnija", poručio je Vujošević.

Ali crno-belima nisu otplovile sve lađe. Uprkos tome što situacija nimalo ne ide u prilog Parnom valjku, šansa da se plej-of serija produži i dalje postoji. Ako je poslednjih godina neko umeo da upropasti slavljeničku atmosferu večitog rivala onda je to taktički um Duška Vujoševića, kojem sada ništa drugo ne preostaje nego da posegne za „kecom iz rukava“ koji nikada do sada nije bio viđen.

Listajući stranice istorije državnog šampionata tokom poslednjih 20 godina, dolazi se do zaključka da je samo jedan klub do sada uspeo da se vrati iz situacije u kojoj protivnik ima dve pobede prednosti. U pitanju je čuvena generacija Partizana 1995/1996, predvođena legendarnim Rankom Žeravicom. Za klub iz Humske tada su, između ostalih, nastupali - Haris Brkić, Miroslav Berić, Ratko Varda, Dejan Tomašević, Predrag Drobnjak... Bila je to finalna serija odigrana protiv do tada gotovo anonimnog BFC Beočina Miroslava Mute Nikolića, koji je tada sve iznenadio i umalo napravio čudo. Prve dve utakmice u Beogradu dobijene su bez većih problema, a tada su u prvi plan iskočili Milenko Topić i Željko Topalović. Ali Partizan je uspeo da uzvrati brejkom u velikoj dvorani novosadskog SPENS-a. Da su crno-beli u četvrtoj utakmici bili u nimalo zavidnoj situaciji možda i najbolje pokazuje sledeći detalj - Aleksandar Smiljanić je imao otvoreni šut za pobedu, ali su puleni legendarnog stručnjaka ipak slavili rezultatom 71:69.

Svi koji pamte jednu od najneizvesnijih serija u istoriji srpske i jugoslovenske košarke pričaju da je peti susret u Pioniru bio pravi spektakl, uz pakao na tribinama, pošto se tada put beogradskog hrama košarke „sjatio“ do tada neviđen broj ljudi. Na kraju Partizan je uspeo u potpunosti da preokrene ukupni rezultat u svoju korist i osvoji sedmu titulu u klupskoj istoriji.

Bazirajući se isključivo na podacima iz almanaha klupskog državnog prvenstva, Partizan bi mogao bar da „zaprži čorbu“ ljutom rivalu i finalnu seriju vrati na domaći teren. Pre svega, to potvrđuje činjenica da su poslednje tri serije završene rezultatom 3:1. Takođe, deset od poslednjih 15 titula osvojeno na gostujućem terenu. U tim situacijama čak devet puta prvak je bio Partizan (pet puta protiv Crvene zvezde, tri protiv Hemofarma i jednom protiv FMP), dok je jedan pehar uzela i Budućnost, u sezoni 1999/2000.

To bi, praktično, značilo da bi Crvena zvezda eventualno mogla da proslavi titulu pred praznim tribinama. Ali o svemu tome više u slučaju da Partizan uspe da vrati brejk... A takav podvig bio bi u rangu čuda, s obzirom na aktuelnu situaciju...

Uostalom, ostaje i konstatacija da se posle već pomenute 1996. godine nijedan klub nije uspeo da osvoji titulu posle dva poraza u prve dve utakmice. Samo je Partizan 2000. godine protiv Budućnosti vratio dve pobede, ali je na kraju izgubio rezultatom 3:2. Slično je viđeno i 2009. godine, kada je Zvezda vođena Stevislavom Karijem Pešićem stigla dve pobede zaostatka protiv Partizana.

Komentari / 0

Ostavite komentar