Може ли Партизан да „запржи чорбу“ и понови подвиг из 1996. године?

Црвену звезду једна победа дели од прве титуле после 17 година, а ако неко зна да се врати из актуелне ситуације, онда је то Партизан. Сетимо се само финала из 1996. године и серије с Беочином...

Кошарка 18.06.2015 | 17:00
Може ли Партизан да „запржи чорбу“ и понови подвиг из 1996. године?

Не памте кошаркаши, а ни највише структуре кошаркашког клуба Партизан тежи моменат у клупској историји. Огромни финансијски проблеми, блокада рачуна само дан након освајања 13. везане титуле шампиона Србије, мањак играча у ротацији, готово комплетна кампања без класичног плејмејкера... Довеле су београдског великана у ситуацију која није забележена дугих 14 година - да сезону заврши без пехара у витринама.

Црвена звезда налази се надомак прве националне титуле после 17 дугих година, коју би могла да прослави пред својим навијачима вечерас (21.00), а има и прилику да по први пут у клупској историји узме триплету, као и да једну плеј-оф серију добије без изгубљене утакмице.

Колико пехар победника државног првенства заправо значи једином прваку Србије, али и клубу који је уз Будућност у досадашњем току 21. века имао прилику да се окити шампионским ловорикама у границама једне земље (била она Југославија, Србија и Црна Гора или само - Србија), можда и најбоље показује изјава Душка Вујошевића. Трофејни стручњак признао је да ће бити јако разочаран ако Партизан не успе да одбрани титулу, упркос свим проблемима у којим се клуб налази.
"Без обзира на све услове бићу разочаран ако не узмемо титулу. Не идем са минималистичким идејама. Патизан је 13 година претходних био шампион и када је ова титула била значајнија", поручио је Вујошевић.

Али црно-белима нису отпловиле све лађе. Упркос томе што ситуација нимало не иде у прилог Парном ваљку, шанса да се плеј-оф серија продужи и даље постоји. Ако је последњих година неко умео да упропасти слављеничку атмосферу вечитог ривала онда је то тактички ум Душка Вујошевића, којем сада ништа друго не преостаје него да посегне за „кецом из рукава“ који никада до сада није био виђен.

Листајући странице историје државног шампионата током последњих 20 година, долази се до закључка да је само један клуб до сада успео да се врати из ситуације у којој противник има две победе предности. У питању је чувена генерација Партизана 1995/1996, предвођена легендарним Ранком Жеравицом. За клуб из Хумске тада су, између осталих, наступали - Харис Бркић, Мирослав Берић, Ратко Варда, Дејан Томашевић, Предраг Дробњак... Била је то финална серија одиграна против до тада готово анонимног БФЦ Беочина Мирослава Муте Николића, који је тада све изненадио и умало направио чудо. Прве две утакмице у Београду добијене су без већих проблема, а тада су у први план искочили Миленко Топић и Жељко Топаловић. Али Партизан је успео да узврати брејком у великој дворани новосадског СПЕНС-а. Да су црно-бели у четвртој утакмици били у нимало завидној ситуацији можда и најбоље показује следећи детаљ - Александар Смиљанић је имао отворени шут за победу, али су пулени легендарног стручњака ипак славили резултатом 71:69.

Сви који памте једну од најнеизвеснијих серија у историји српске и југословенске кошарке причају да је пети сусрет у Пиониру био прави спектакл, уз пакао на трибинама, пошто се тада пут београдског храма кошарке „сјатио“ до тада невиђен број људи. На крају Партизан је успео у потпуности да преокрене укупни резултат у своју корист и освоји седму титулу у клупској историји.

Базирајући се искључиво на подацима из алманаха клупског државног првенства, Партизан би могао бар да „запржи чорбу“ љутом ривалу и финалну серију врати на домаћи терен. Пре свега, то потврђује чињеница да су последње три серије завршене резултатом 3:1. Такође, десет од последњих 15 титула освојено на гостујућем терену. У тим ситуацијама чак девет пута првак је био Партизан (пет пута против Црвене звезде, три против Хемофарма и једном против ФМП), док је један пехар узела и Будућност, у сезони 1999/2000.

То би, практично, значило да би Црвена звезда евентуално могла да прослави титулу пред празним трибинама. Али о свему томе више у случају да Партизан успе да врати брејк... А такав подвиг био би у рангу чуда, с обзиром на актуелну ситуацију...

Уосталом, остаје и констатација да се после већ поменуте 1996. године ниједан клуб није успео да освоји титулу после два пораза у прве две утакмице. Само је Партизан 2000. године против Будућности вратио две победе, али је на крају изгубио резултатом 3:2. Слично је виђено и 2009. године, када је Звезда вођена Стевиславом Каријем Пешићем стигла две победе заостатка против Партизана.

Коментари / 0

Оставите коментар