Srpska i dalje na začelju Evrope

Iako zemlje u okruženju prikupljaju desetine miliona KM godišnje na osnovu naknada za zagađivače vazduha, Republika Srpska još nema propise koji definišu tu oblast.

Republika Srpska 11.06.2015 | 11:04
Srpska i dalje na začelju Evrope

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju revizije učinka "Energetska efikasnost institucija javnog sektora", u kojem se naglašava i to da uprkos opredjeljenju Vlade RS da se poveća energetska efikasnost, troškovi za energiju u republičkom budžetu imaju trend rasta, a samo u 2014. godini iznosili su blizu 1,5 miliona KM.

"89 institucija javnog sektora od kojeg je revizija prikupila podatke u periodu od 2011. do 2013. u prosjeku godišnje je trošilo oko 27 miliona KM", navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Revizori su skrenuli pažnju i na to da, za razliku od zemalja regiona, RS nema propise koji definišu naknade za otpad od elektronskih proizvoda, otpadnih guma, akumulatora, vozila, ulja, itd, iako se tu mogu prikupiti značajna sredstva, a kasnije upotrijebiti u projekte koji bi poboljšali energetsku efikasnost.

"Trenutni nivo zaduženosti javnog sektora smanjuje mogućnost finansiranja mjera energetske efikasnosti putem kredita, iako iskustvo zemalja koje su ranije počele sa mjerama energetske efikasnosti pokazuju da bi se veći dio obaveza mogao servisirati iz ostvarenih ušteda", navodi revizija.

Iz revizorskog izvještaja može se zaključiti da institucije RS ne raspolažu kadrovima i znanjima o tome šta treba da se radi, ali ni o koristima koje proizlaze iz efikasnijeg korišćenja energije.

"RS je praktično posljednja u Evropi koja počinje sa sprovođenjem mjera energetske efikasnosti", navodi se u izvještaju i skreće pažnja da Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost kao institucija od posebnog značaja ne raspolaže kapacitetima te da netransparentno finansira projekte energetske efikasnosti.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

SNAGA NARODA

11.06.2015 09:27

Ne brinite se vi. Znaju oni, ite kako, šta rade, jer da ne znaju kako bi u bescijenje i na štetu države podijelili brojne koncesije na energetske resurse, trpajući usput u vlastite džepove kroz razne mitologije, pardon mito, ogromne pare. Svi to znaju i niko ništa ne preduzima. važno je da su našim vodećim političarima puna usta hvale da je zemlja u prosperitetu i da svake godine bilježi rast BND. Drugim riječima: ZEMLJO OTVORI SE DA SAV NAROD U TEBE PROPADNE. I treba kad je nesposoban da izabere najsposobnije.

ODGOVORITE
Name

Vaskrsija

11.06.2015 09:45

Takvi su zagađivači mala maca u odnosu na mentalne trovače!!!

ODGOVORITE
Name

best

11.06.2015 10:15

Narod o kojem se ne vodi briga kako živi i ima li šta da jede u takoj vladavini kakva jeste, logično je da bude na začelju, hoće li se oni ikada zastiditi ili pokajati šta nam rade godinama u svojoj carevini tome nevjerujem.

ODGOVORITE
Name

Dodik

11.06.2015 10:27

...ce nama ocistit nas vazduhEvropu je odbio

ODGOVORITE
Name

BAJA

11.06.2015 10:35

KO je vodi nikakvo cudo da ima i pocetna slova

ODGOVORITE
Name

GOLJO

11.06.2015 11:11

Kako najsiromasnija,kad je Putin vidio koliko imaju para i Rs u njegovim bankama odbio da nam da kredit.Ljudi pa mi smo strasno bogati samo to vi ne vidite.Pogledajte dnevnik na RTRS,pa cete vidjeti .

ODGOVORITE