Српска и даље на зачељу Европе

Иако земље у окружењу прикупљају десетине милиона КМ годишње на основу накнада за загађиваче ваздуха, Република Српска још нема прописе који дефинишу ту област.

Република Српска 11.06.2015 | 11:04
Српска и даље на зачељу Европе

Ово се, између осталог, наводи у извјештају ревизије учинка "Енергетска ефикасност институција јавног сектора", у којем се наглашава и то да упркос опредјељењу Владе РС да се повећа енергетска ефикасност, трошкови за енергију у републичком буџету имају тренд раста, а само у 2014. години износили су близу 1,5 милиона КМ.

"89 институција јавног сектора од којег је ревизија прикупила податке у периоду од 2011. до 2013. у просјеку годишње је трошило око 27 милиона КМ", наводи се у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора.

Ревизори су скренули пажњу и на то да, за разлику од земаља региона, РС нема прописе који дефинишу накнаде за отпад од електронских производа, отпадних гума, акумулатора, возила, уља, итд, иако се ту могу прикупити значајна средства, а касније употријебити у пројекте који би побољшали енергетску ефикасност.

"Тренутни ниво задужености јавног сектора смањује могућност финансирања мјера енергетске ефикасности путем кредита, иако искуство земаља које су раније почеле са мјерама енергетске ефикасности показују да би се већи дио обавеза могао сервисирати из остварених уштеда", наводи ревизија.

Из ревизорског извјештаја може се закључити да институције РС не располажу кадровима и знањима о томе шта треба да се ради, али ни о користима које произлазе из ефикаснијег коришћења енергије.

"РС је практично посљедња у Европи која почиње са спровођењем мјера енергетске ефикасности", наводи се у извјештају и скреће пажња да Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност као институција од посебног значаја не располаже капацитетима те да нетранспарентно финансира пројекте енергетске ефикасности.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СНАГА НАРОДА

11.06.2015 09:27

Не брините се ви. Знају они, ите како, шта раде, јер да не знају како би у бесцијење и на штету државе подијелили бројне концесије на енергетске ресурсе, трпајући успут у властите џепове кроз разне митологије, пардон мито, огромне паре. Сви то знају и нико ништа не предузима. важно је да су нашим водећим политичарима пуна уста хвале да је земља у просперитету и да сваке године биљежи раст БНД. Другим ријечима: ЗЕМЉО ОТВОРИ СЕ ДА САВ НАРОД У ТЕБЕ ПРОПАДНЕ. И треба кад је неспособан да изабере најспособније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

11.06.2015 09:45

Такви су загађивачи мала маца у односу на менталне троваче!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

11.06.2015 10:15

Народ о којем се не води брига како живи и има ли шта да једе у такој владавини каква јесте, логично је да буде на зачељу, хоће ли се они икада застидити или покајати шта нам раде годинама у својој царевини томе невјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

11.06.2015 10:27

...це нама оцистит нас ваздухЕвропу је одбио

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

11.06.2015 10:35

КО је води никакво цудо да има и поцетна слова

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОЉО

11.06.2015 11:11

Како најсиромаснија,кад је Путин видио колико имају пара и Рс у његовим банкама одбио да нам да кредит.Људи па ми смо страсно богати само то ви не видите.Погледајте дневник на РТРС,па цете видјети .

ОДГОВОРИТЕ