Pregovori sa EU donijće novi Ustav BiH

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović vjeruje da ova godina može biti obilježena upravo kao godina Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 01.06.2015 | 23:04
Pregovori sa EU donijće novi Ustav BiH

"Stupio je na snagu Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, kao rezultat obaveza koje su BiH političari preuzeli uoči Nove godine. Očekujem da će, bez obzira na otezanja, te obaveze biti ispunjene i želio bih da ohrabrim one koji odlučuju da postave kao cilj spremnost BiH da do kraja 2016. godine podnese aplikaciju, da zatraži status države kandidata. To neće biti lako, ali ne prihvatam olako odbacivanje te ideje", kazao je Svilanović za Al Džaziru.

Na pitanja o najavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o eventualnom referendumu o nezavisnosti u Srpskoj, i nesuglasicama unutar Federacija BiH, Svilanović kaže da svi važni "igrači" u regionu žele da se riješe pitanja koja zadržavaju BiH na putu evroatlantskih integracija, ali dodaje da "se ukućani najviše moraju potruditi oko mira u kući".

On ocjenjuje da  pregovarački proces treba da počne konkretnim životnim temama, da bude usredsređen na ekonomske i razvojne probleme Bosne i Hercegovine, mada će funkcionalnost BiH svakako biti u središtu pažnje.

Kako je najavio, sada je na djelu nova politika i pregovarački proces sa EU donijeće neminovno i novi Ustav BiH, ali to nije tema ove i iduće godine.

Svilanović je potvrdio da su i procjene Vijeća da region u cjelini stagnira i dodaje da najveći izazov, ma koliko se nekima politička scena činila najvažnijom, jeste upravo zabrinjavajući trend - stagnacija bruto nacionalnog dohotka i nedostatak radnih mjesta.

Pored nezaposlenosti i loše ekonomske situacije, građani jasno kažu da imaju veća očekivanja od svojih vlada, od kojih traže da se koncentrišu na životne probleme, a ne na velike političke teme, kaže on.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u regiiji, Svilanović ističe da se ne slaže s nekim procjenama da je na Balkanu došlo do "poremećaja bezbjednosne situacije".

"Ono što ohrabruje jeste da se uz sve tekuće probleme primjećuje i sve bolja saradnja na regionalnom planu i u oblasti bezbjednosti, kao što je upravo potvrđeno u Tirani i na godišnjem sastanku Savjeta za regionalnu saradnju i ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Svilanović.

On je ocijenio i da "svakako, strani investitori pažljivo prate svako narušavanje bezbjednosti u regionu, ali zasad nema straha kod njih, nijedan posao o kojem se pregovaralo nije usporen ili zaustavljen. Nadam se da će tako biti i ubuduće".

Izvor: Aldžazira

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

DPS

01.06.2015 11:48

Kako se moze mijenjati Ustav bez saglasnosti Dodika? Properucio bih g. Svilanovicu da se prvo konsultuje sa Velikim Bajom pa da onda daje izjave za javnost.

ODGOVORITE
Name

*_*

01.06.2015 12:11

Po novom Ustavu, biće zabranjeno spominjati ime jednog idiota. Osim u sudnici.

ODGOVORITE
Name

mg

01.06.2015 12:39

Jebes ti evropu kad se u njoj pitaju likovi poput ovog probisveta Svilanovica.

ODGOVORITE
Name

bilmez

01.06.2015 20:45

Kakav crni ustav ako narod poludi a vec je vecina luda bice vama ustanak a ne ustav.

ODGOVORITE
Name

lol

01.06.2015 21:38

Ne treba nam novi Ustav ni EU !!! Jel sad jasno ???

ODGOVORITE
Name

iskreno

02.06.2015 03:40

Bez novog ustava nema napretka ka EU integracijama. A novi ustav ce doci do kraja godine pa se to kome svidjelo ili ne.

ODGOVORITE
Name

Ukinuti RS

02.06.2015 08:40

Pod hitno.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.06.2015 10:19

Ma nemoj, eto ti ćeš ga promjeniti...

ODGOVORITE