Преговори са ЕУ донијће нови Устав БиХ

Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић вјерује да ова година може бити обиљежена управо као година Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 01.06.2015 | 23:04
Преговори са ЕУ донијће нови Устав БиХ

"Ступио је на снагу Споразум о придруживању и стабилизацији, као резултат обавеза које су БиХ политичари преузели уочи Нове године. Очекујем да ће, без обзира на отезања, те обавезе бити испуњене и желио бих да охрабрим оне који одлучују да поставе као циљ спремност БиХ да до краја 2016. године поднесе апликацију, да затражи статус државе кандидата. То неће бити лако, али не прихватам олако одбацивање те идеје", казао је Свилановић за Ал Џазиру.

На питања о најавама предсједника Републике Српске Милорада Додика о евентуалном референдуму о независности у Српској, и несугласицама унутар Федерација БиХ, Свилановић каже да сви важни "играчи" у региону желе да се ријеше питања која задржавају БиХ на путу евроатлантских интеграција, али додаје да "се укућани највише морају потрудити око мира у кући".

Он оцјењује да  преговарачки процес треба да почне конкретним животним темама, да буде усредсређен на економске и развојне проблеме Босне и Херцеговине, мада ће функционалност БиХ свакако бити у средишту пажње.

Како је најавио, сада је на дјелу нова политика и преговарачки процес са ЕУ донијеће неминовно и нови Устав БиХ, али то није тема ове и идуће године.

Свилановић је потврдио да су и процјене Вијећа да регион у цјелини стагнира и додаје да највећи изазов, ма колико се некима политичка сцена чинила најважнијом, јесте управо забрињавајући тренд - стагнација бруто националног дохотка и недостатак радних мјеста.

Поред незапослености и лоше економске ситуације, грађани јасно кажу да имају већа очекивања од својих влада, од којих траже да се концентришу на животне проблеме, а не на велике политичке теме, каже он.

Говорећи о безбједносној ситуацији у региији, Свилановић истиче да се не слаже с неким процјенама да је на Балкану дошло до "поремећаја безбједносне ситуације".

"Оно што охрабрује јесте да се уз све текуће проблеме примјећује и све боља сарадња на регионалном плану и у области безбједности, као што је управо потврђено у Тирани и на годишњем састанку Савјета за регионалну сарадњу и министара спољних послова Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи", рекао је Свилановић.

Он је оцијенио и да "свакако, страни инвеститори пажљиво прате свако нарушавање безбједности у региону, али засад нема страха код њих, ниједан посао о којем се преговарало није успорен или заустављен. Надам се да ће тако бити и убудуће".

Извор: Алџазира

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ДПС

01.06.2015 11:48

Како се мозе мијењати Устав без сагласности Додика? Проперуцио бих г. Свилановицу да се прво консултује са Великим Бајом па да онда даје изјаве за јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

*_*

01.06.2015 12:11

По новом Уставу, биће забрањено спомињати име једног идиота. Осим у судници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

01.06.2015 12:39

Јебес ти европу кад се у њој питају ликови попут овог пробисвета Свилановица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

билмез

01.06.2015 20:45

Какав црни устав ако народ полуди а вец је вецина луда бице вама устанак а не устав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

01.06.2015 21:38

Не треба нам нови Устав ни ЕУ !!! Јел сад јасно ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

02.06.2015 03:40

Без новог устава нема напретка ка ЕУ интеграцијама. А нови устав це доци до краја године па се то коме свидјело или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укинути РС

02.06.2015 08:40

Под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.06.2015 10:19

Ма немој, ето ти ћеш га промјенити...

ОДГОВОРИТЕ