Analiza: Kreće Mundijalito! Favoriti, iznenađenja...?!

Argentinci imaju paklen tim, Nemci dolaze sa budnesligaškim zvezdama, Brazil kulja od talenta, Portugalci, Nigerijci i Amerikanci vrebaju iz senke. Katar može da bude nagazna mina, Severna Koreja je nepoznanica, Mjanmar i Fidži će biti vreće za udaranje.

Fudbal 29.05.2015 | 21:00
Analiza: Kreće Mundijalito! Favoriti, iznenađenja...?!

Na kraju sveta, na Novom Zelandu počinje jubilarno 20. Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina. Popularni Mundijalito. Pre šest godina je ova zemlja organizovala prvenstvo za igrače do 17 godina, a Mundijalito će biti najveći fudbalski događaj u istoriji Novog Zelanda

U šest grupa će biti podeljene 24 reprezentacije. Po dva najbolje plasirana tima iz grupa idu u osminu finala, plus četiri najbolje trećeplasirane. To znači da posle grupne faze ispada samo osam reprezentacija i da će se u nokaut fazu plasirati praktično svaki tim koji vredi. Utakmice se igraju u sedam različitih gradova širom Novog Zelanda, a polufinala i finale će biti odigrani u Oklendu. Najviše ekipa dolazi iz Evrope - šest. Po četiri reprezentacije učesnice su iz Azije, Afrike, Južne Amerike i Severne Amerike. Fidži predstavlja Okeaniju, dok je Novi Zeland stekao pravo učešća kao domaćin. Na prvenstvu mogu da igraju fudbaleri rođeni 1. januara 1995. i mlađi.

Vremenska razlika u odnosu između Srbiju i Novog Zelanda je deset sati. To znači da će najraniji termin za mečeve grupne faze takmičenja biti u tri časa ujutro, a najkasniji u devet ujutro po našem vremenu. U nokaut fazi, mečevi osmine finala će počinjati u terminima od šest i od devet posle ponoći. Četvrtfinala će se igrati u terminima od tri i pola sedam ujutro. Polufinala se igraju u terminima 06.00 i 09.30, a finale u pola četiri ujutro po našem vremenu.

I to su neke osnovne informacije Mundijalita koje treba da znate pre nego što se naoštrite da uživate u bravurama mladih majstora. Ovo su naše kvote za konalnog pobednika

A sada o fudbalu koji nas očekuje na Novom Zelandu.

GRUPA A (Novi Zeland, Ukrajina, SAD, Mjanmar)

Možda i najslabija od svih šest grupa. Amerikanci i Ukrajinci su veliki favoriti za prolaz u osminu finala, a Novi Zeland bi trebalo da prođe kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa. Amerikance sa klupe predvodi nekadašnji reprezentativac i Klinsmanov pomoćnik Tab Ramos, a u ekipi je nekoliko izuzetno talentovanih momaka. Arsenalov Gideon Zelalem je u poslednji čas dobio zeleno svetlo od FIFA za učešće i biće najveći adut Amerikanaca. On je tu najveće ime i zvezda, ali njega još niko nije video kako igra u jakoj utakmici. Zato posebno zapamtite imena Fulamovog veziste Emersona Hajndmana i Utrehtovog napadača Rubija Rubina. Oni su nosioci igre. Pogotovo Rubin može da bude ubojito oružje.

Ceo tim Ukrajinaca dolazi iz domaćih klubova i uigranost im je najveći plus. Ključna utakmica u grupi će biti duel Ukrajine i Novog Zelanda u prvom kolu. Domaćin nema jak tim, ali je u prednosti što igra pred svojim navijačima i što nije morao da prevali na hiljade kilometara kao igrači ostalih timova. Baš zbog toga što igra protiv domaćina, ukrajinski tim je prvi doputovao u Novi Zeland kako bi bio što spremniji za ključnu utakmicu. Slabašni Mjanmar je totalni autsajder u grupi. Obezbedili su plasman na Novi Zeland ispred Saudijske Arabije, Irana, Japana i ostalih azijskih sila, ali najviše zahvaljujući činjenici da su bili organizatori kvalifikacionog turnira i da su imali „domaćinsko“ suđenje. Trener im je Nemac, ali igrači su daleko od potrebno nivoa za ovaj tip turnira. Biće vreća za udaranje.

GRUPA B (Argentina, Panama, Austrija, Gana)

Prvi favorit ne samo grupe B, već i celog takmičenja je Argentina. Šampion Južne Amerike ima fantastičnu generaciju. Argentina je rekorder sa šest titula prvaka, a upravo na ovim takmičenjima su lansirali brdo zvezda. Od Maradone, preko Buručage, Simeonea, Rikelmea, Samuela, Kambijasa, Sorina, Saviole, D’Alesandra, Maskerana, Di Marije, Aguera, Aimara do Mesija i Teveza.

Argentinci su pokorili Južnu Ameriku, vreme je da posle osam godina opet pokore planetu. Makar oni tako misle. Ko je gledao nedavne okršaje Boke i Rivera sigurno je zapazio nekoliko mladića koji će biti nosioci igre mladih Argentinaca. Đovani Simeone je tu najzvučnije ime zbog slavnog oca Dijega i odličnih partija na prvenstvu Južne Amerike, ali pored njega tu je i plejada sjajanih klinaca. Anhel Korea iz Atletika je udarna iga Gaučosa, iz Boke dolaze Kristijan Pavon, koji je nedavno rešio Superklasiko, i vezista Andres Kubas. Obojica su nezamenjivi u Boki. River pored Simeonea koji nije standardan kod Galjarda daje fenomenalnog desnog beka Emanuela Mamanu i budućeg golmana Real Madrida Augusta Batalju. Tu su i talentovana braća Maks i Leo Rolon. Hendikep za Argentinu je činjenica da je zbog povrede otpao Riverov brzonogi napadač Sebastijan Driuzi.

Austrija, Gana i Panama su prilično izjednačeni i šteta što će jedna od tih ekipa biti eliminisana. Austrijanci imaju u proseku najstariju ekipu. Odbrana je jači deo tima, teško primaju golove, a vezni red sa Konradom Lajmerom je sigurno jedan od najbržih na turniru. To iskustvo i činjenica da im je 18 od 21 igrača rođeno 1995. godine daje Austrijancima prednost u odnosu na Panamu. U ovom uzrastu godinu dana razlike može da znači mnogo. O Panami se malo toga zna, ali se zna da su ponizili Amerikance na kvalifikacionom turniru i da su jedva u finalu na penale poraženi od Meksika. Dovoljno upozorenje. Gana se uzda u fizičku supoeriornost i Godfrida Donsu. Ovaj momak je oduševio u Kaljariju i naterao Juventus da pre nekoliko dana za njega plati 6.000.000 evra. Donsa je jedan od momaka koji su svetla budućnost Stare dame i najveći adut Gane na Mundijalitu. Naravno, uvek postoji doza sumnje u krštenice afričkih fudbalera. Neki izgledaju kao da se briju već godinama.

GRUPA C (Portugalija, Kolumbija, Senegal, Katar)

Pre svega ovo grupu treba partiti zbog Markoša Ronija Lopesa, verovatno najatraktivnijeg igrača na turnbiru. On je garancija Portugalaca da mogu daleko. Ovu generaciju smo i mi u Srbiji dobro upoznali. U Litvaniji su ih naši omladinci jedva pobedili na penale, da bi prošle godine u polufinalu prvenstva omladinaca u Mađarskoj Portugalci servirali Orlićima osvetu, takođe s penala. Pored Lopesa, kičmu ekipe čine školarci Benfike, Porta i Sportinga. Čak desetorica dolaze iz tri najveća portugalska kluba. Zapamtite i ime Andrea Silve. Ako ovaj napadač B tima Porta proradi i počne da rešeta, Portugalci mogu do samog kraja.

Kolumbija je najveća pretnja Portugalcima. Kafedžije dolaze Mundijalito kao vicešampioni Južne Amerike. Prve zvezde ekipe su Aleksis Zapata kojeg je već ugrabila čuvena skauting mreža Udinezea i Andres Teljo kojeg je pre šest meseci kupio Juventus. Međutim, problem je što su prethodnih pola godine malo igrali. Zato neće biti čudo ako eksplodira Džejson Lukumi. Momak supersonične brzine može da bude neuhvatljiv za vršnjake. Dijego Simeone ga želi u Atletiku, zovu ga i skauti PSV Ajndhovena. U odbrani obratite pažnju na Davinsona Sančeza. Međutim, pored Kolumbije veliki kandidat za drugo mesto je i selekcija Katara. Zvanični su šampioni Azije i nikada Katar nije imao talantovaniju generaciju. Mnogo je uloženo u njih i ogromna su očekivanja u domovini. Trenira ih Španac Feliks Bas, a čak desetorica fudbalera igraju u Evropi. Posebno se ističu Ahmed al Sadi, Sultan al Kuvari i Ahmed Dozandeh. Nemojte se iznenaditi ako se budu borili čak i za prvo mesto. Potpuni autsajder u grupi je Senegal.

GRUPA E (Brazil, Nigerija, Mađarska, Severna Koreja)

Na sam pogled sastav grupe, verovatno nemate dilemu ko je tu najbolji. I ne bi trebalo da je imate. Brazil će se prošetati do osmine finala. Predvodi ih Andreas Pereira kojeg je Mančester Junajted ugrabio posle žestoke trke sa ostalim velikim klubovima sa Starog kontinenta. A obavezno obratite pažnju i na momka po imenu Kenedi. Ima grom u levici, porede ga sa Adrijanom i Hulkom, kada se namesti na šut protivničkim golmanima se crno piše.

Međutim, ova brazilska generacija pored suvog kvaliteta i talenta ima problema sa samopouzdanjem. Često ne umeju da krunišu bolju igru i da prelome meč. Najveći konkurent će im biti afrički šampion Nigerija. Nedavno je Nvankvo Kanu rekao da odavno nije video talentovaniji i bolji tim. Nigerijcima se predviđa čak i borba za titulu. Mađarska je na Mundijalitu ponajviše zahvaljujući činjenici da je organizovala EP za omladince i da se preko toga dokopala plasmana na svetsku smotru. Nema neku posebnu talentovanu generaciju ili neki posebno atraktivan biser. Čak se predviđa i da će Mađari završiti kao poslednji u grupi i iza Severne Koreje. Ipak, obratitite pažnju na momka po imenu Žolt Kalmar. Već je odigrao pet mečeva za A selekciju. Momci sa severnog dela korejskog poluostrva su nepoznanica, ali neki izveštaji govore da su izuzetno tehnički potkovana ekipa s vojničkom disciplinom u igri. Uostalom, reč je o vicešampionima Azije koji su završili ispred Japana, Južne Koreje, Australije… Fizičke predispozicije su im hendikep u odnosu na Nigeriju i Brazil.

GRUPA F (Nemačka, Uzbekistan, Honduras, Fidži)

Definitivno najmanje interesantna, ali najegzotičnija grupa. Pre će da bude smak sveta nego što Nemci neće osvojiti prvo mesto u grupi u konkurenciji Hondurasa, Uzbekistana i Fidžija. Prvak Evrope je možda i najveći konkurent Argentini za svetsku krunu. Ipak, u odnosu na ekipu koja je pokorila Evropu, nedostaje im prva zvezda zvezda Davi Zelke. Ipak, i bez njega u timu su mnogo jaki. Tu je fenomenalni plemejker Mark Štendera i korpulentni kapiten Kevin Akpoguma kojeg su etiketirali kao naslednika Džeroma Baotenga. Naknadno je na spisak umesto povređenog Ceterera ustavljen Šalkeov golman Štefan Felenrojter i on je jedan od zvezda takmičenja. Tu je i Hani Muktar kojeg je prošle zime ugrabila Benfika, a za golove će biti zaduženo novo Leverkuzenovo čudo Julijan Brant.

Teško Hondurasu, Uzbekistanu ili nesrećnom Fidžiju kad se ta sila sruči na njih. Honduras bi u svakoj drugoj grupi bio autsajder, ali se u ovoj konkurenciji nada prolazu. Jedva su se kroz plej-of kvalifikovali, a aduti su im fizička sprema i brzina. Sve nade Hondurasa počivaju na Brajanu Ročezu i Dejbiju Floresu koji doolaze iz američke MLS lige. Malo toga se zna i o Uzbekistanu koji će se s Hondurasom boriti za drugo mesto. Potpuni autsajder je Fidži. Najslabija ekipa na turniru koja je u prijateljskim duelima uoči prvenstva primala i po pet komada za poluvreme. Jedina nada da bi mogli da izbegnu debakl je činjenica da im je selektor Frenk Farina koji je sedam godina predvodio A tim Australije.

Komentari / 0

Ostavite komentar