Novinar kažnjen, a misici počelo suđenje

Sud u Ankari novčano je kaznio uglednog turskog novinara Mehmeta Jilmaza zbog uvrede predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dok je istoga dana počelo suđenje top modelu i bivšoj misici Turske zbog satirične pesme posvećene šefu države.

Svijet 22.05.2015 | 07:51
Novinar kažnjen, a misici počelo suđenje

Sud smatra da je kolumna, objavljene prošle godine u dnevniku "Hurijet" bila "napad na lična prava Erdogana" i odredio direktorki dnevnika i novinaru Jilmazu novčanu kaznu u iznosu od 20.000 turskih lira (7.760 dolara) na ime odštete Erdoganu, čiji su advokati tražili pet puta veću sumu u parničnom postupku, javla je turska državna novinska agencija Anadolija.

Kako je preneo Frans pres, tokom izricanja novčane kazne nije navedena "priroda kolumne" Jilmaza od 25. avgusta 2014. u kojoj se pojavljuju teške optužbe za korupciju protiv Erdogana, dve nedelje posle njegove pobede na predsedničkim izborima.

U četvrtak je počelo suđenje top modelu i bivšoj misici Turske Merve Bujuksarač na osnovu optužbi za vređanje Erdogana, objavio je na svom sajtu list "Radikal", prenosi AFP.

Erdoganov pravni tim optužio je Bujuksarač (26) za satiričnu pesmu koji je ona postavila na svojoj stranici Instagrama. Bujuksarač nije bila u sudnici i nju je pred sudom zastupao njen advokat koji je rekao da će priložiti izveštaj lekara da joj nije dobro.

Ukoliko bude proglašena krivom mogla bi da se suoči sa do dve godine zatvora prenela je francuska agencija.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pa da

22.05.2015 07:53

Neka sad dokažu na sudu za ono za sto su ga optužili! Oni mislili da je jos uvijek na vlasti bivša vojna Hunta!

ODGOVORITE