Brčko počinje reformu fiskalne politike

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak i gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić, potpisali su danas u Brčkom Memorandum o USAID-ovom projektu reforme fiskalne politike u BiH.

Bosna i Hercegovina 14.05.2015 | 15:14
Brčko počinje reformu fiskalne politike

„Svuda gdje sam za vrijeme mog boravka u BiH bila građani žele isto – ekonomski razvoj i zapošljavanje, posebno mladih kadrova", naglasila je u izjavi za novinare nakon potpisivanja Memoranduma o ulasku Brčko distrikta u ove reforme,ambasadorka Kormak i pohvalila distrikt zbog odlučnosti da u narednih pet godina radi na planiranim promjenama fiskalnog sistema.

„To je način da se poboljša finansijska disciplina, upravljanje i koordinacija na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se stvorio jedinstvcen ekonomski prostor koji će podstaći na ulaganje potencijalne investitore, umanjiti utaje poreza i obezbijediti jedinstvene parafiskalne namete. To će olakšati poslovanje privatnog sektora, smanjiti korupciju i ojačati transparentnost poslovanja", naglasila je Morin Kormak.

Gradonačelnik Domić je zahvalio američkoj admninistraciji i narodu za nesebičćnu podršku u proteklih 15 godina ističući da su posredstvom USAID-a u distriktu realizovani brojni projekti – od obnove imovine i infrastrukture do jačanja kapaciteta lokalne uprave.

U projekat reforme fiskalne politike uključene su poreske uprave entiteta, distrikta, i druge državne institucije, a USAID će u narednih pet godina za te namjene utrošiti 4,9 miliona dolara.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

anti demokrata

14.05.2015 13:43

Hoćeli i Ameri odgovarati za pranje novca

ODGOVORITE