Merkel se bori protiv klišea o Evropljanima

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da su pogrešni uvreženi stereotipi o lenjim Grcima i marljivim Nemcima i navela da se ona bori protiv klišea o Evropljanima.

Svijet 12.05.2015 | 21:35
Merkel se bori protiv klišea o Evropljanima

"Naime, jedan je nekada rekao 'O, Bugari, Grci, mi znamo kakvi su oni'. Ne možemo ni da izgovorimo to", primetila je Merkel u razgovoru sa đacima prilikom posete jednoj berlinskoj srednjoj škole, povodom obeležavanja Dana Evropske unije.

Odgovarajući na pitanja tinejdžera, gde su mnogi đaci škole iz turskih porodica imigranata, Merkel je navela da su Nemci toliko različiti, kao što su različiti Turci među sobom.

"Ukoliko počnem s pričom 'Grci nisu tako vredni, a Nemci, oni su, naravno, vredni, s druge strane, oni su škrtice.. niti su tačni", primetila je Merkel, prenela je agencija AFP.

Nemačka kancelarka je navela da pokušava da se bori protiv klišea o Evropljanima. "Pronaći ćete velikodušne ljude, naći ćete trivijalne ljude. Možete zaista da upoznate raznolikost u Evropi", istakla je Merkel.

Svakog 9. maja, Evropska unija proslavlja mir i jedinstvo na Dan Evrope kada obeležava godišnjicu kada je 1950. godine Robert Šuman, jedan od osnivača EU, napravio svoju Šumanovu deklaraciju ističući viziju da se ujedine evropske države u jednu zajednicu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Geography

12.05.2015 19:53

Tako i bijele čizmice se bore protiv klišea da su crveni kmeri koji obnašaju vlast u RS lopovi, kao i da su navodno kupovali tamo neke papke.

ODGOVORITE
Name

mirko

13.05.2015 06:17

Ova predsednica, je najpametnija i najjača. Kad bi svi političari bili kao ona, bilo bi mnogo bolje.

ODGOVORITE