Меркел се бори против клишеа о Европљанима

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас да су погрешни уврежени стереотипи о лењим Грцима и марљивим Немцима и навела да се она бори против клишеа о Европљанима.

Свијет 12.05.2015 | 21:35
Меркел се бори против клишеа о Европљанима

"Наиме, један је некада рекао 'О, Бугари, Грци, ми знамо какви су они'. Не можемо ни да изговоримо то", приметила је Меркел у разговору са ђацима приликом посете једној берлинској средњој школе, поводом обележавања Дана Европске уније.

Одговарајући на питања тинејџера, где су многи ђаци школе из турских породица имиграната, Меркел је навела да су Немци толико различити, као што су различити Турци међу собом.

"Уколико почнем с причом 'Грци нису тако вредни, а Немци, они су, наравно, вредни, с друге стране, они су шкртице.. нити су тачни", приметила је Меркел, пренела је агенција АФП.

Немачка канцеларка је навела да покушава да се бори против клишеа о Европљанима. "Пронаћи ћете великодушне људе, наћи ћете тривијалне људе. Можете заиста да упознате разноликост у Европи", истакла је Меркел.

Сваког 9. маја, Европска унија прославља мир и јединство на Дан Европе када обележава годишњицу када је 1950. године Роберт Шуман, један од оснивача ЕУ, направио своју Шуманову декларацију истичући визију да се уједине европске државе у једну заједницу.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Геограпхy

12.05.2015 19:53

Тако и бијеле чизмице се боре против клишеа да су црвени кмери који обнашају власт у РС лопови, као и да су наводно куповали тамо неке папке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

13.05.2015 06:17

Ова председница, је најпаметнија и најјача. Кад би сви политичари били као она, било би много боље.

ОДГОВОРИТЕ