Šta je pravo pitanje za Putina?

Ruski predsjednik Vladimir Putin održaće danas svoj 13. maraton pitanja i odgovora koji se događa od 2001. i njegov cilj je da gledaocima pruži odgovore na najaktuelnija dešavanja.

Svijet 16.04.2015 | 07:50
Šta je pravo pitanje za Putina?

Emisije su uglavnom fokusirane na domaću politiku, a predsjednik podnosi izvještaj o uspjesima vlade i problemima s kojima se suočava.

Međutim, povremeno komentariše i međunarodni položaj Rusije, lični život, pa čak i filozofske teme.

Najduži program do sada trajao je četiri sata i 47 minuta, a nerijetko je Putin demonstrirao svoj pomalo oštar humor.

Raša Tudej prisjeća se deset najnezaboravnijih trenutaka u dosadašnjim emisijama:

Putin kao dobra vila.

Problemi Rusa koji su najviše privlačili Putinovu pažnju, obično su oni lični ili lokalni, a takvi su oduvokek bili dio šoua.Povremeno je Putin čak igrao ulogu dobre vile i ispunjavao želje djeci koja ga zovu. Prva takva epizoda dogodila se 2002. kada je djevojčica iz dalekoistočnog grada Birobidžana pitala predsjednika zašto su gradske vlasti postavile vještačku novogodišnju jelku na glavnom trgu, umjesto prirodne.

- Iskreno, ne znam šta se desilo. To je vrlo čudno, naročito u vašoj regiji..., rekao je Putin dodajući da će guverner oblasti, koji je igrom slučaja tog dana slavio rođendan, sebi i cijelom gradu pokloniti pravu jelku.

Supruga – čuvar interneta.

U istoj emisiji, Putin je iznio nekoliko detalja iz ličnog života, što inače izbjegava da čini. Pitanje je bilo da li njegove ćerke provode mnogo vremena na internetu. On je rekao da provode i da misli da ne bi trebalo da to rade toliko često.

Moja supruga sve to organizuje na optimalan način i vrlo efektno. Ona pravi šifre i ako ih ne unese, niko od nas ne može pristupiti internetu, objasnio je Putin. Dodao je da njegova, sada bivša, supruga Ljudmila ni njemu ne otkriva šifre.

Frojdovska omaška

Iako iskusan govornik, Putin ponekad umije da napravi spektakularan gaf. On je 2010. govorio protiv platformi za suočavanje protivnika tokom predizborne kampanje u Ukrajini, tvrdeći da neki političari mogu da koriste "antiruske i cionističke slogane".

Iz Kremlja je kasnije objašnjeno da je predsjednik mislio na antisemitske, a ne cionističke slogane.

Ipak, "najproduktivnija" godina, kada je riječ o pitanjima i odgovorima, bila je 2006. Putin je tokom emisije rekao da "Rusija nikom ne treba", umjesto da "Rusija nikom nije dužna", obećao da će "zadržati jaz između primanja bogatih i siromašnih", umjesto da kaže da će ga smanjiti i ironično konstatovao da je Gruzija dobrovoljno postala dio Ruske Federacije, dok je ta zemlja zapravo tražila da postane dio Rusije onda kad je ona bila carevina, krajem 18. vijeka.

Izvor: B92

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Baja

16.04.2015 06:43

Hoće li biti kakvih kredita povoljno?

ODGOVORITE
Name

alex.bl

16.04.2015 08:35

Pa naravno krediti su spremni, mali i veliki kredit, samo premijerka otisla u Ameriku po srednji kredit!

Name

dragan

16.04.2015 07:23

Tresnuce rafinerija lovu ako bas puno zaskripi!

ODGOVORITE
Name

Petar Pan

16.04.2015 07:25

Treba ga pitati, zašto mu srednja klasa biježi iz države i zašto mu 67% zemljaka nema pijaću vodu u kućama...

ODGOVORITE
Name

Drekavac

16.04.2015 07:34

Pitanje za Putina; Moze li se prodati koji šleper Ronhila u rusiju...bratski..ispod ruke?

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

16.04.2015 09:45

KAKO STVARI STOJE MI SMO ODAVNO DOBILI ONAJ SREDNJI (PRST) KREDIT. NIJE NI ONAJ MALI, A NI ONAJ VELIKI: AL, SMO NA..BALI KO ŽUTI!?

ODGOVORITE