Osmanoviću 2,5 godina zatvora zbog mita

Vijeće Opštinskog suda Tuzla pod predsjedavanjem sudije Alme Mulabdić osudilo je Midhata Osmanovića na dvije godine i šest mjeseci zatvora, a Velida Torića na dvije godine zatvora zbog produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja i uzimanja dara.

Bosna i Hercegovina 10.04.2015 | 18:48
Osmanoviću 2,5 godina zatvora zbog mita

Optužnica je Midhata Osmanovića, bivšeg federalnog zastupnika i člana Stranke za BiH, teretila za krivično djelo protivzakonitog posredovanja i podstrekavanja na krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, odnosno da je kao službena osoba u insituticiji Federacije BiH iskoristio položaj i podstrekavao Torića da iskoristi svoj položaj i njemu pribavi novčanu korist od 20.000 KM.

Velid Torić je optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, jer je kao službena osoba, odnosno v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja iskoristio položaj i pribavio Osmanoviću 20.000 KM.

Osmanović je uhapšen u hotelu "Tuzla" u trenutku kada je od Enese Nišić uzimao kovertu s novcem. Zauzvrat je Osmanović preko Torića dogovorio da Nišićeva bude primljena u stalni radni odnos u ZZO - Poslovnica Srebrenik.

Mensur Radončić, advokat osuđenog Osmanovića, najavio je ulaganje žalbe jer smatra kako je napravljeno niz propusta tokom suđenja i da je presuda donesena pod pritiskom javnosti.

Midhat Osmanović je naveo kako je riječ o montiranom političkom postupku i da će to u drugostepenom postupku i dokazati.

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar