Dronovima će zasaditi stabla

Zelena strana dronova – ove bespilotne letelice uskoro bi mogle da dobiju i ekološku upotrebu, budući da jedna kompanija sa sedištem u Oksfordu namerava da se suprotstavi krčenju šuma tako što će pomoću dronova zasaditi milijardu stabala za godinu dana.

Zanimljivosti 08.04.2015 | 20:05
Dronovima će zasaditi stabla

Kompanija „Biokarbon endžiniring“ (BioCarbon Engineering) istražuje metode preciznog sađenja drveća kao i tehnike mapiranja kako bi ostvarila ovaj cilj, prenosi ruska televizija RT.

„Promenićemo svet tako što ćemo odjednom zasaditi milijardu stabala“, rekla je Loren Flečer, izvršni direktor i bivši inženjer agencije Nasa.

„Jedina opcija koju smo ranije imali je ručno sađenje, koje je sporo i zaista skupo i ne može da poništi štetu koju vrši masovna deforestacija“, rekla je Flečerova.

„Nadamo se će naše tehnologije obezbediti priliku za intenzivnije pošumljavanje“, dodala je.

Najnoviji podaci pokazuju da se svake godine uništi oko 26 milijardi stabala, dok se samo 15 milijardi ponovo posadi.

Kompanija „Biokarbon“ je unapredila prethodno manjkave metode sađenja iz vazduha i minimizirala ljudski rad u tom procesu.

Ta firma sa sedištem u Oksfordu koristi dronove koji lete iznad određene oblasti i procenjuju uspešnost stope obnavljanja šuma. Nakon toga, dronovi se spuštaju niže i seju mahune u kojima se nalazi još neproklijalo seme prekriveno hranjivim hidrogelom.

Flečerova je iznela procenu da bi dva operatera uz pomoć nekoliko bespilotnih letelica mogla da posade do 36.000 stabala dnevno.

„Biokarbon“ radi na tome da bespilotne letelice počnu da se koriste za pošumljavanje do kraja leta.

Flečerova je rekla da bi Brazil i Južna Afrika mogle biti prve oblasti u kojima bi projekat mogao da bude sproveden.

Projekat pošumljavanja uz pomoć dronova je bio jedan od finalista takmičenja „Dronovi u dobre svrhe“, održanog u Ujedinjenim.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar