Hipo banka: Udruženja obmanjuju javnost

Uprava Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. smatra da je okupljanje članova Udruženja Švajcarski franak u Banjaluci i Udruženja korisnika kredita Švajcarac u Sarajevu ignorisanje pravosnažnih presuda donesenih po tužbama klijenata u Bosni i Hercegovini, ali i svih napora koje ta banka čini kako bi riješila probleme otplate ovih kredita.

Bosna i Hercegovina 28.03.2015 | 17:01
Hipo banka: Udruženja obmanjuju javnost

"Udruženje, pored toga, manipulisanjem podacima o broju klijenata, ishodima i broju tužbi i presuda te govorom mržnje i klevetama obmanjuje javnost i vrši direktni uticaj na sudstvo. Podsjećamo da su u FBiH donesene dvije drugostepene presude, jedna u cijelosti u korist banke te druga koja je oborila prvostepenu presudu u korist klijenta radi povreda odredbi procesnog i materijalnog prava, što je rezultiralo donošenjem nepravilne i nezakonite prvostepene presude", navodi se u saopštenju Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Iz Banke poručuju kako je ova banka još 2013. godine Udruženju nudila arbitražu kroz koju bi sistemski, u roku od 6 mjeseci, bilo riješeno pitanje legalnosti valutne klauzule i postojanja deviznog rizika za banku. Napominju kako je Udruženje ovu ponudu odbilo.

"Pored toga, jedan dio klijenata i dalje kalkuliše i čeka razvoj situacije sa kursom švajcarskog franka, očekuje da neko drugi riješi problem i neosnovano okrivljuje Banku. Svjesni smo problema koje korisnici kredita s valutnom klauzulom imaju, no Banka, kao i naši povjerioci i ostali klijenti, korisinici drugih proizvoda i usluga Banke, ne odobravamo ovakav stav. Upravo iz razloga što razumijemo problem te uz činjenicu da sama Banka trpi štetu zbog neredovne otplate sredstava koje je kroz kredit dala klijentima, Banka u kontinuitetu klijentima nudi olakšice i u odnosu na regiju smo ponudili najbolja i za klijente finansijski vidljiva rješenja", navodi se u saopštenju.

Iz Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. takođe napominju da švajcarski franak nije ekskluzivno problem Bosne i Hercegovine i navode kako ga treba realno sagledati. Dodaju da ova banka nema uticaj na kretanje valuta, niti je mogla predvidjeti jačanje bilo koje valute.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

sos

28.03.2015 19:07

Sve banke u BiH su kriminalne institucije. Astronomske kamate, provizije itd. Banke su osiromasile narod, privredu. Sve rade kao sto je radila Bobar banka.

ODGOVORITE
Name

tojan

28.03.2015 19:52

Imam osjecaj da ce stranci isvoje banke zatvoriti.

ODGOVORITE
Name

moc novca

28.03.2015 20:32

Sve strane banke rade na tome da sruse domace banke i ovaj napaceni narod a sve vam pokazuje svajcarac pa rusenje Bobar banke

ODGOVORITE
Name

cesir

28.03.2015 21:16

Zahvaljujuci dolaSkom pravog konkurenta ruske banke kamate u BIH su otisle dole, a svE predhodno vrijeme zapad-evropa je ispumpavala novac putem odredjenih banaka i lesile jadan narod...

Name

klijent

28.03.2015 22:01

Joj lopova, njima stalo da se rijesi problem, pa Hipo banka ga je i napravila, o cemu ovi prevaranti pricaju. Treba im isprazniti bankomate.

ODGOVORITE
Name

harmonika

28.03.2015 22:15

banda iz hypo banke. Posudjivali drvene marke a nazad traže Švajcarce. banda.

ODGOVORITE
Name

izlaz

29.03.2015 07:25

Jedini izlaz iz ove situacije je okretanje domaćem tržištu novca, poznatim privatnim zelenašima.

ODGOVORITE