Zmajevi: Meša ''zagubio'' jaknu, bus jedva upalio!

Ekspedicija Bosne i Hercegovine na putu do Andore imala je "sitnih" neugodnosti - Mehmed Baždarević je izgubio jaknu, autobus je jedva upalio u Barseloni, a problema ima sa mobilnim operaterima.

Fudbal 27.03.2015 | 16:20
Zmajevi: Meša ''zagubio'' jaknu, bus jedva upalio!

Fudbaleri Bosne i Hercegovine u petak uveče od 18.30 sati odradiće posljednji trening na Nacionalnom stadionu u Andori uoči utakmice petog kola kvalifikacija za EURO 2016 protiv domaće selekcije.

Atmosfera u "zmajevima" od jučerašnjeg dolaska u jednu od najmanjih evropskih država je na zavidnom, pobjedničkom nivou, ali i sa osjetnom dozom opreza, pa i respekta naspram objektivno slabijeg protivnika.

Selektor Mehmed Baždarević koji će u subotu debitovati na klupi BiH ne želi ništa prepustiti slučaju, te od igrača traži maksimum ozbiljnosti u pohodu na prvu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo "Francuska 2016". Iako se još nije izjasnio o sastavu i formaciji u kojoj će BiH nastupiti izvjesno je da će to biti sa dva napadača i apsolutno ofanzivno od prvog minuta subotnjeg susreta.

No, ono što je prethodilo utakmici navodi na oprez, barem psihološki. Koliko je selektor posvećen utakmici i konstantno razmišlja samo o duelu sa Andorom ide u prilog i činjenica da se na aerodromu u Barselonu pojavio "samo" u odjelu. Tokom putovanja iz Sarajeva izgubio je jaknu, ali kako i sam kaže "svako zlo u tome, neka se završi sa tri boda na kontu BiH".

Sitne nedaće ekspedicije BiH tu nisu završile. Autobus koji je sa aerodroma u Barselonu trebao prevesti nacionalni tim BiH do 180 kilometara udaljene Andore "jedva je upalio". Vozač je tek iz devetog puta uspio upaliti autobus, prethodno klimajući glavom i mašući rukama. Istina, od kada je upalio "mašinu" do Andora la Vele, prestolnice Andore nije bilo ni najmanjih problema.

Međutim, i po prelasku granice Španije i ulasku u Andoru nastale su sitne nedaće ili kako u prepoznatljivom bosanskom duhu šale mnogi rekoše "telekomunikacijski kolaps".

Naime, nijedan od operatera BiH ne radi na teritoriji pod kontrolom mreže u Andori, pa su mobilni telefoni iz BiH van upotrebe. Spas možete naći ukoliko među brdima Pirineja u pojedinom kutku na ulici, stadionu ili nekom od brojnih hotela uhvatite signal jednog od operatera iz susjedne Španije. I tada ako želite kontaktirati broj mobilnog telefona registrovanim u BiH morate imati sreću da je isti našao djelić signala poput vas u tom trenutku.

"Bolje smo komunicirali u ratu", zbijane su šale tokom sinoćnjeg treninga reprezentativaca BiH neposredno po dolasku u Andoru, pa je "vajber" bio glavno sredstvo komunikacije, ne zbog u BiH popularno zvanog "kokuzluka".

Inače, po onome do sada viđenom na uglavnom pustim ulicama Andora la Vele domaći ne očekuju ništa posebno od subotnje utakmice. Svjesni su da nemaju prevelikih šansi, ali isto tako Andorani tvrde da se njihovi igrači sigurno neće predati bez ispaljenog metka bez obzira na snagu i artiljeriju protivnika koji u svojim redovima ima svjetski moćnog napadača i kapitena Edina Džeku, genijalca u veznom redu Miralema Pjanića, jednog od najboljih golmana Premijer lige Engleske Asmira Begovića. Euforije oko meča nema, odnosno neće je biti do subote ujutro kada bi u Andoru posljednjim najavama trebalo stići najmanje hiljadu navijača BiH. Da se navijačka invazija sprema, lokalno stanovništvo govori, "vidi se i iz sinoćnjih neuobičajenih učestalijih policijskih patrola na ulicama glavom grada Andore".

Utakmica kvalifikacija Grupe B za EURO 2016 između Andore i BiH igra se u subotu sa početkom u 20.45 sati. Nakon po četiri odigrana susreta BiH ima svega dva boda i mora pobijediti kako bi ostala u trci barem za plasman u baraž, dok je Andora bez bodova.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

27.03.2015 15:31

Tipicno Bosanaci!!!

ODGOVORITE
Name

xy

27.03.2015 16:08

Dobro je krenulo?!

ODGOVORITE