Uhapšeni u akciji “Beneluks” nisu teroristi

Policija Švedske demantovala je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), da je, u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Beneluks", uhapšeno pet osoba povezanih sa terorizmom.

Bosna i Hercegovina 14.03.2015 | 16:25
Uhapšeni u akciji “Beneluks” nisu teroristi

SIPA je prethodno saopštila kako je u akciji nazvanoj "Beneluks", koja se provodi s policijskim organima Holandije i Švedske, uhapšeno pet osoba. Uhapšeni, od kojih je jedan Šveđanin, kako je navedeno, sumnjiče se da su napravili eksplozivnu napravu koja je trebala biti korištena za terorističke napade u Skandinaviji.

Policija regije Skansk tvrdi da se ne radi o nikakvim terorističkim napadima već o sukobu između kriminalnih grupa.



Uhapšene osobe su, kako saznaje Fena, Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo, sva trojica državljani BiH, Osman Abdel Selam, državljanin Švedske, arapskog porijekla, te osoba inicijala Ž.M.

Lota Hanson, šef odjeljenja za komunikacije policije regije Skane tvrdi da se radi o saradnji između bosanskohercegovačke, švedske i holandske policije.

Ona je demantovala da hapšenja imaju ikakve veze sa terorizmom.

"Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmeu već duže vremena", kaže Lota Hanson.

Na novinarsko pitanje na koji način je ovo kriminalno djelo povezano s Malmeom, ona je odgovorila da se radi o istrazi različitih kriminalnih grupa povezanih s Malmeom.

Novinari su upitali da li ova istraga ima ikakve veze sa eksplozijama koje smo do sada viđali u Malmeu.

"To ne mogu komentarisati, međutim, mogu zaključiti da ovo nema nikakve veze s terorizmom", odgovorila je Hanson.

Tužilaštvo BiH: Uhapšeni su otkriveni sa eksplozivom i to se vodi kao terorizam

Pored izjave portparola policije Švedske Andreasa Fahlena da se u zajedničkoj akciji policije BiH, Švedske i Holandije ne traga za teroristima, Tužilaštvo BiH ostaje pri svojoj definiciji čina za kojeg su uhapšeni osumnjičeni u akciji Beneluks.

"Mi smo dobili informaciju da se radi o kaznenom djelu terorizma, što ono zapravo i jeste. Lica su otkrivena sa eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao krivično djelo terorizma. Kada je saradnja počela imali smo inicijalne informacije u međunarodnoj komunikaciji da se radi o terorizmu i tako je procesuirano", rekao je za Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su naglasili da Švedska cjelokupni slučaj vjerovatno drugačije definiše u svom krivičnom zakonu.

Osobe uhapšene u jučerašnjoj akciji danas su dovedene u zgradu Tužilaštva BiH. Uhapšeni su predati u dalju proceduru zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizam.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

15.03.2015 08:40

ZA NAROD KOJI JE ISTJERAO TURKE, PORAZIO AUSTROUGARE, ZAUSTAVIO NIJEMCE I PJESMOM GAĐAO AVIONE NATO NE MOŽE BITI NITI U SVOM SASTAVU IMATI TERORISTE ILI UBICE TIPA AMERIČKO-ISLAMSKE KOALICIJE.

ODGOVORITE