Ухапшени у акцији “Бенелукс” нису терористи

Полиција Шведске демантовала је Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА), да је, у оквиру међународне полицијске акције кодног назива "Бенелукс", ухапшено пет особа повезаних са тероризмом.

Босна и Херцеговина 14.03.2015 | 16:25
Ухапшени у акцији “Бенелукс” нису терористи

СИПА је претходно саопштила како је у акцији названој "Бенелукс", која се проводи с полицијским органима Холандије и Шведске, ухапшено пет особа. Ухапшени, од којих је један Швеђанин, како је наведено, сумњиче се да су направили експлозивну направу која је требала бити кориштена за терористичке нападе у Скандинавији.

Полиција регије Сканск тврди да се не ради о никаквим терористичким нападима већ о сукобу између криминалних група.



Ухапшене особе су, како сазнаје Фена, Енвер Џанко, Адис Рамић и Амар Шљиво, сва тројица држављани БиХ, Осман Абдел Селам, држављанин Шведске, арапског поријекла, те особа иницијала Ж.М.

Лота Хансон, шеф одјељења за комуникације полиције регије Скане тврди да се ради о сарадњи између босанскохерцеговачке, шведске и холандске полиције.

Она је демантовала да хапшења имају икакве везе са тероризмом.

"Ово није никаква терористичка истрага, већ је везано за истрагу коју водимо у Малмеу већ дуже времена", каже Лота Хансон.

На новинарско питање на који начин је ово криминално дјело повезано с Малмеом, она је одговорила да се ради о истрази различитих криминалних група повезаних с Малмеом.

Новинари су упитали да ли ова истрага има икакве везе са експлозијама које смо до сада виђали у Малмеу.

"То не могу коментарисати, међутим, могу закључити да ово нема никакве везе с тероризмом", одговорила је Хансон.

Тужилаштво БиХ: Ухапшени су откривени са експлозивом и то се води као тероризам

Поред изјаве портпарола полиције Шведске Андреаса Фахлена да се у заједничкој акцији полиције БиХ, Шведске и Холандије не трага за терористима, Тужилаштво БиХ остаје при својој дефиницији чина за којег су ухапшени осумњичени у акцији Бенелукс.

"Ми смо добили информацију да се ради о казненом дјелу тероризма, што оно заправо и јесте. Лица су откривена са експлозивним направама и у БиХ се то води и процесуира као кривично дјело тероризма. Када је сарадња почела имали смо иницијалне информације у међународној комуникацији да се ради о тероризму и тако је процесуирано", рекао је за Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва су нагласили да Шведска цјелокупни случај вјероватно другачије дефинише у свом кривичном закону.

Особе ухапшене у јучерашњој акцији данас су доведене у зграду Тужилаштва БиХ. Ухапшени су предати у даљу процедуру због сумње да су починили кривично дјело тероризам.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

15.03.2015 08:40

ЗА НАРОД КОЈИ ЈЕ ИСТЈЕРАО ТУРКЕ, ПОРАЗИО АУСТРОУГАРЕ, ЗАУСТАВИО НИЈЕМЦЕ И ПЈЕСМОМ ГАЂАО АВИОНЕ НАТО НЕ МОЖЕ БИТИ НИТИ У СВОМ САСТАВУ ИМАТИ ТЕРОРИСТЕ ИЛИ УБИЦЕ ТИПА АМЕРИЧКО-ИСЛАМСКЕ КОАЛИЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ