Rusi ne izumiru

Rusija demografski ne izumire, kako to vjeruju neki na Zapadu, nego čak bilježi rast nataliteta i populacije - piše "Forbs".

Svijet 11.03.2015 | 15:40
Rusi ne izumiru

Tvrdnja da Rusija "izumire", dok zemlje s liberalnim političkim i ekonomskim sistemom doživljavaju "procvat", ne odgovara stvarnosti, navodi novinar lista Mark Adomanis.

Zapadni stručnjaci tvrde da je jedini način da se populaciona degradacija izbjegne taj da Rusija krene putem demokratskih I liberalnih reformi, jer sve postkomunističke zemlje koje su uvele tržišnu ekonomiju, demokratiju i zakonodavstvo žive mnogo bolje.

Međutim, Adomanis ukazuje da se pri pažljivijoj analizi može zaključiti da ideja o tome da se liberalizacija političkog i ekonomskog sistema povoljno odražava na demografiju neke zemlje - ne odgovara realnosti.

Zemlje koje su provele liberalizaciju, iskorijenile su korupciju i stvorile pouzdane vlade, ali su, istovremeno, izazvale demografsku krizu koja je mnogo ozbiljnija nego ona u Rusiji.

To se posebno odnosi na baltičke zemlje, koje su poznate kao najvatrenije pristalice liberalizma u postkomunističkoj Evropi.

One su, istovremeno, u demografskom pogledu, među najnestabilnijim zemaljama na svijetu, navodi novinar "Forbsa".

Dugoročna demografska prognoza za Rusiju znatno je povoljnija nego u većem dijelu istočnoevropske regije: ruski pokazatelj nataliteta ostvario je brži rast nego u bilo kojoj bivšoj postkomunističkoj zemlji Evrope /sem Estonije/.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar