Руси не изумиру

Русија демографски не изумире, како то вјерују неки на Западу, него чак биљежи раст наталитета и популације - пише "Форбс".

Свијет 11.03.2015 | 15:40
Руси не изумиру

Тврдња да Русија "изумире", док земље с либералним политичким и економским системом доживљавају "процват", не одговара стварности, наводи новинар листа Марк Адоманис.

Западни стручњаци тврде да је једини начин да се популациона деградација избјегне тај да Русија крене путем демократских И либералних реформи, јер све посткомунистичке земље које су увеле тржишну економију, демократију и законодавство живе много боље.

Међутим, Адоманис указује да се при пажљивијој анализи може закључити да идеја о томе да се либерализација политичког и економског система повољно одражава на демографију неке земље - не одговара реалности.

Земље које су провеле либерализацију, искоријениле су корупцију и створиле поуздане владе, али су, истовремено, изазвале демографску кризу која је много озбиљнија него она у Русији.

То се посебно односи на балтичке земље, које су познате као најватреније присталице либерализма у посткомунистичкој Европи.

Оне су, истовремено, у демографском погледу, међу најнестабилнијим земаљама на свијету, наводи новинар "Форбса".

Дугорочна демографска прогноза за Русију знатно је повољнија него у већем дијелу источноевропске регије: руски показатељ наталитета остварио је бржи раст него у било којој бившој посткомунистичкој земљи Европе /сем Естоније/.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар