Droga je legalna u Irskoj na jedan dan

U naredna 24 sata, zbog pravne začkoljice, u Irskoj će posedovanje nekih droga biti potpuno legalno.

Zanimljivosti 11.03.2015 | 09:44
Droga je legalna u Irskoj na jedan dan

Pravni vakuum, nastao nakon sudske odluke kojom je oboren deo zakona star 40 godina, doveo je do neverovatne situacije u kojoj su ekstazi, ketamin i "magične pečurke" postali potpuno legalni u Republici Irskoj.

Novonastala zakonska rupa se ne odnosi na supstance poput heroina, kokaina i kanabisa, koji su i dalje zabranjeni.

Takođe, iako je do četvrtka dozvoljeno posedovanje nekih droga, njihova proizvodnja i stavljanje u promet se i dalje tretiraju kao krivično delo.

Do "legalizacije" je došlo nakon presude Apelacionog suda, koji je utvrdio da je deo Zakona o zloupotrebi droga iz 1977. godine neustavan.

Kako je utvrđeno, oderđeni članovi su uvršteni u zakon protivno ustavu, jer se ministri nisu konsultovali sa parlamentom.

Zato će ti čanovi u naredna 24 sata biti nevažeći, a iako je irski parlament sazvao hitno zasedanje, novi zakon može da stupi na snagu tek 24 sata nakon njegovog izglasavanja.

"Nismo mogli da znamo da će sud doneti ovu odluku ovako brzo, ali smo bili spremni na tu mogućnost," izjavio je ministar zdravlja Leo Vardkar.

Legislativa je pripremljena i odobrena od strane Kabineta, a danas će biti održano hitno zasedanje koje će sve vratiti u pređašnje stanje i ponovo zabraniti upotrebu supstanci koji su i pre ove presude bili ilegalni.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar