Дрога је легална у Ирској на један дан

У наредна 24 сата, због правне зачкољице, у Ирској ће поседовање неких дрога бити потпуно легално.

Занимљивости 11.03.2015 | 09:44
Дрога је легална у Ирској на један дан

Правни вакуум, настао након судске одлуке којом је оборен део закона стар 40 година, довео је до невероватне ситуације у којој су екстази, кетамин и "магичне печурке" постали потпуно легални у Републици Ирској.

Новонастала законска рупа се не односи на супстанце попут хероина, кокаина и канабиса, који су и даље забрањени.

Такође, иако је до четвртка дозвољено поседовање неких дрога, њихова производња и стављање у промет се и даље третирају као кривично дело.

До "легализације" је дошло након пресуде Апелационог суда, који је утврдио да је део Закона о злоупотреби дрога из 1977. године неуставан.

Како је утврђено, одерђени чланови су уврштени у закон противно уставу, јер се министри нису консултовали са парламентом.

Зато ће ти чанови у наредна 24 сата бити неважећи, а иако је ирски парламент сазвао хитно заседање, нови закон може да ступи на снагу тек 24 сата након његовог изгласавања.

"Нисмо могли да знамо да ће суд донети ову одлуку овако брзо, али смо били спремни на ту могућност," изјавио је министар здравља Лео Вардкар.

Легислатива је припремљена и одобрена од стране Кабинета, а данас ће бити одржано хитно заседање које ће све вратити у пређашње стање и поново забранити употребу супстанци који су и пре ове пресуде били илегални.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар