Najava: Crvena Zvezda - Vojvodina, ovo se ne propušta!

U subotu će biti odigran novi, verovatno nezaboravan duel beogradskih i novosadskih crveno-belih.

Fudbal 07.03.2015 | 15:20
Najava: Crvena Zvezda - Vojvodina, ovo se ne propušta!

U nedelji kada je Sportsko društvo (i Fudbalski klub) Crvena zvezda proslavilo 70, a Fudbalski klub Vojvodina 101. rođendan, zajednička svečanost biće održana na staroj adresi, ali na stadionu novog imena.

Prvi put u istoriji, a crveno-beli derbiji igraju se od osnivanja Zvezde 1945. godine, meč će biti odigran na Stadionu "Rajko Mitić", na kom se očekuje odlična poseta uprkos tome što Srbiju dva dana neprekidno poliva hladna kiša.

Jednostavno, meč 18. kola Jelen Superlige ne bi trebalo da propusti nijedan navijač najtrofejnijeg i najstarijeg srpkog kluba.

Zašto?

Ne samo da se rivali iz Beograda i Novog Sada bore za titulu zajedno sa crno-belim timovima, Partizanom i Čukaričkim, već je godinama unazad "pravilo" da Zvezda i Voša igraju zanimljive utakmice neočekivanih ishoda, sa mnogo golova i preokreta.

Na kraju, fudbaleri i treneri dva tima pred meč koji će početi u 18 časova najavili su nam otvorenu igru, ofanzivne postave i minimalna taktiziranja.

Poslednjih deset prvenstvenih utakmica u Beogradu: 4-2-4
Poslednjih pet utakmica u Beogradu: 1-1-3

Nešto više uspeha i ukupno, i u Beogradu, u poslednje vreme ima Vojvodina, koja je na poslednjih pet gostovanja Zvezdi ostvarila tri pobede, remi i poraz prošle sezone i to golom Dragana Mrđe u 93. minutu.

"Baš sam o tome razmišljao jutros, nažalost Vojvodina ima više pobeda nego mi, ali verujem da ćemo prekinuti neugodnu tradiciju. Igraćemo ofanzivno kao u Jagodini, jer samo tako možemo da dođemo do zacrtanog cilja", rekao je trener crveno-belih Nenad Lalatović, koji je jesenas zabeležio pobedu na "Karađorđu" od 0:1, golom Đorđa Rakića koji više nije u klubu.

"Za nas, kad je reč o rezultatu, nema moranja. To rasterećenje znači da nam je samo stalo da se naš mladi tim u što lepšem svetlu predstavi beogradskoj publici i da kroz otvoreno nadigravanje tražimo put do povoljnog rezultata", rekao je plejmejker Voše Mirko Ivanić, koji nije želeo da preti rivalu:

"Pa, derbi i nije za pretnje već za uživanje. I nas na terenu, i publike na tribinama".

Lalatović ne može da računa samo na Marka Petkovića, koji bi za 15-ak dana mogao da počne ravnopravno da trenira sa ostalima, posle operacije ligamenata kolena, dok trener Vojvodine Zoran Marić nema na raspolaganju Elmira Asanija (skočni zglob) i Stefana Nikolića (koleno), dok je situacija sa pojačanjem Džonom Merijem pomalo uznemirujuća, jer izgleda da je Voša dovela igrača koji će morati da ide na operaciju ligamenata kolena.

Ako Lalatović i Marić budu izveli ofanzivne timove koje su koristili u poslednje vreme, a najavili su da hoće, onda bi to trebao da bude meč spuštenih gardova na terenu najvećih dimenzija u državi, gde bi bilo sasvim dovoljno prostora za majstore s loptom, poput Darka Lazovića, Mijata Gaćinovića, Aleksandra Kataija ili Mirka Ivanića...

I jedni i drugi su prilično talentovani u vezi i špicu, navale oba tima prilično su brže od štopera jednih i drugih, što "miriše" na golove i šanse.

Šta će presuditi? Teško je reći, ali jedno pravilo uočljivo je i kod jednih i kod drugih!

Ni Crvena zvezda ni Vojvodina nisu "okrenuli" utakmicu ove sezone, nakon što su gubili, što može da znači da će pobediti onaj ko prvi zatrese mrežu.

Predraga Rajkovića ili Vanje Milinkovića-Savića? Videćemo... Otkud smo toliko sigurni da će jedan od dvojice supertalentovanih golmana vaditi loptu iz mreže? Od raspada Državne Zajednice Srbija i Crna Gora, nijedan derbi nije odigran bez golova, a u pet od poslednjih šest bilo je tri i više pogodaka na meču!

Na utakmicama Crvene zvezde četiri puta nije bilo golova, a pet puta "pao" je jedan. Na utakmicama Vojvodine šest puta postignuto je tri gola.

Dosadašnji skor: 139 utakmica, 79 pobeda Crvene zvezde, 32 remija, 28 pobeda Vojvodine.

Komentari / 0

Ostavite komentar