Најава: Црвена Звезда - Војводина, ово се не пропушта!

У суботу ће бити одигран нови, вероватно незабораван дуел београдских и новосадских црвено-белих.

Фудбал 07.03.2015 | 15:20
Најава: Црвена Звезда - Војводина, ово се не пропушта!

У недељи када је Спортско друштво (и Фудбалски клуб) Црвена звезда прославило 70, а Фудбалски клуб Војводина 101. рођендан, заједничка свечаност биће одржана на старој адреси, али на стадиону новог имена.

Први пут у историји, а црвено-бели дербији играју се од оснивања Звезде 1945. године, меч ће бити одигран на Стадиону "Рајко Митић", на ком се очекује одлична посета упркос томе што Србију два дана непрекидно полива хладна киша.

Једноставно, меч 18. кола Јелен Суперлиге не би требало да пропусти ниједан навијач најтрофејнијег и најстаријег српког клуба.

Зашто?

Не само да се ривали из Београда и Новог Сада боре за титулу заједно са црно-белим тимовима, Партизаном и Чукаричким, већ је годинама уназад "правило" да Звезда и Воша играју занимљиве утакмице неочекиваних исхода, са много голова и преокрета.

На крају, фудбалери и тренери два тима пред меч који ће почети у 18 часова најавили су нам отворену игру, офанзивне поставе и минимална тактизирања.

Последњих десет првенствених утакмица у Београду: 4-2-4
Последњих пет утакмица у Београду: 1-1-3

Нешто више успеха и укупно, и у Београду, у последње време има Војводина, која је на последњих пет гостовања Звезди остварила три победе, реми и пораз прошле сезоне и то голом Драгана Мрђе у 93. минуту.

"Баш сам о томе размишљао јутрос, нажалост Војводина има више победа него ми, али верујем да ћемо прекинути неугодну традицију. Играћемо офанзивно као у Јагодини, јер само тако можемо да дођемо до зацртаног циља", рекао је тренер црвено-белих Ненад Лалатовић, који је јесенас забележио победу на "Карађорђу" од 0:1, голом Ђорђа Ракића који више није у клубу.

"За нас, кад је реч о резултату, нема морања. То растерећење значи да нам је само стало да се наш млади тим у што лепшем светлу представи београдској публици и да кроз отворено надигравање тражимо пут до повољног резултата", рекао је плејмејкер Воше Мирко Иванић, који није желео да прети ривалу:

"Па, дерби и није за претње већ за уживање. И нас на терену, и публике на трибинама".

Лалатовић не може да рачуна само на Марка Петковића, који би за 15-ак дана могао да почне равноправно да тренира са осталима, после операције лигамената колена, док тренер Војводине Зоран Марић нема на располагању Елмира Асанија (скочни зглоб) и Стефана Николића (колено), док је ситуација са појачањем Џоном Меријем помало узнемирујућа, јер изгледа да је Воша довела играча који ће морати да иде на операцију лигамената колена.

Ако Лалатовић и Марић буду извели офанзивне тимове које су користили у последње време, а најавили су да хоће, онда би то требао да буде меч спуштених гардова на терену највећих димензија у држави, где би било сасвим довољно простора за мајсторе с лоптом, попут Дарка Лазовића, Мијата Гаћиновића, Александра Катаија или Мирка Иванића...

И једни и други су прилично талентовани у вези и шпицу, навале оба тима прилично су брже од штопера једних и других, што "мирише" на голове и шансе.

Шта ће пресудити? Тешко је рећи, али једно правило уочљиво је и код једних и код других!

Ни Црвена звезда ни Војводина нису "окренули" утакмицу ове сезоне, након што су губили, што може да значи да ће победити онај ко први затресе мрежу.

Предрага Рајковића или Вање Милинковића-Савића? Видећемо... Откуд смо толико сигурни да ће један од двојице суперталентованих голмана вадити лопту из мреже? Од распада Државне Заједнице Србија и Црна Гора, ниједан дерби није одигран без голова, а у пет од последњих шест било је три и више погодака на мечу!

На утакмицама Црвене звезде четири пута није било голова, а пет пута "пао" је један. На утакмицама Војводине шест пута постигнуто је три гола.

Досадашњи скор: 139 утакмица, 79 победа Црвене звезде, 32 ремија, 28 победа Војводине.

Коментари / 0

Оставите коментар