Usaglašeni stavovi Srba u Vijeću naroda PS BiH

Delegati Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su, po hitnoj proceduri, jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 05.03.2015 | 16:26
Usaglašeni stavovi Srba u Vijeću naroda PS BiH

Ukoliko ove izmjene Zakona do 13. aprila usvoje i poslanici Predstavničkog vijeća BiH,  izbjeći će opasnost da se nađe na tzv. sivoj ili crnoj listi MANIVAL-a na kojoj su zemlje za koje se sumnja da finansiraju terorističke organizacije.

,,Amandman na Krivični zakon BiH usaglašen je prijedlog Kluba delegata Srba i to pokazuje da se, ukoliko neko ne želi opstruisati rad Parlamentarne skupštine BiH dosta zakona može usvojiti, a da niko ne bude nezadovoljan'', smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Ognjen Tadić i dodaje da očekuje da sledeće sedmice izmjene Krivičnog zakona usvoji i Predstavničko vijeće, kako bi se prevazišao problem koji je ostao iz predizbornog perioda.

,,Na taj način ispunili bismo zahtjeve MANIVAL-a i ne bi smo se našli ni na sivoj ni na crnoj listi te organizacije koja je nadležna za praćenje međunarodnih finansijskih transakcija s  ciljem sprečavanja finansiranja terorizma'', kaže Tadić i ističe:

,,Više sam nego zadovoljan usvojenim izmjenama Zakona, jer je javnost, prije svega u Republici Srpskoj, bila pripremljena na nerješivo političko pitanje. Evo riješili smo ga i pokazali da možemo riješiti sva teška pitanja.Na ovaj način pokušaćemo da u narednom periodu rješavamo socijalne i ekonomske probleme u ovoj zemlji''.

Prijedlog amandmana na Krivični zakon BiH je minimum koji zadovoljava zahtjeve MANIVAL-a i sprečava da se BiH nađe na tzv. sivoj ili crnoj listi zemalja koje ne sprečavaju finansiranje terorističkih organizacija.

,,Ostaje još da Predstavničko vijeće do 13. aprila usvoji ovaj amandman i možemo se nadati nekom pozitivnom scenariju'', ističe šef Kluba delegata Bošnjaka Halid Genjac.

Predsjedavajući Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak usvojeni amandman nazvao je ,,vatrogasnom mjerom'' koja će omogućiti da se ukloni sjena koja se nadvila nad BiH.

Amandman na Krivični zakon BiH, koji je jednoglasno usvojen na prijedlog Kluba Srba u Vijeću naroda, omogućiće institucijama, preduzećima i građanima BiH da nesmetano obavljaju finansijske transakcije sa inostranstvom, bez sumnje da se bave finansiranjem terorističkih organizacija.

U naredom periodu moraće da se dodatno mijenja krivično zakonodavstvo BiH u skladu sa preuzetim obavezama o sprečavanju trgovine ljudima i pranja novca.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar