Усаглашени ставови Срба у Вијећу народа ПС БиХ

Делегати Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ данас су, по хитној процедури, једногласно усвојили Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ.

Босна и Херцеговина 05.03.2015 | 16:26
Усаглашени ставови Срба у Вијећу народа ПС БиХ

Уколико ове измјене Закона до 13. априла усвоје и посланици Представничког вијећа БиХ,  избјећи ће опасност да се нађе на тзв. сивој или црној листи МАНИВАЛ-а на којој су земље за које се сумња да финансирају терористичке организације.

,,Амандман на Кривични закон БиХ усаглашен је приједлог Клуба делегата Срба и то показује да се, уколико неко не жели опструисати рад Парламентарне скупштине БиХ доста закона може усвојити, а да нико не буде незадовољан'', сматра замјеник предсједавајућег Вијећа народа Огњен Тадић и додаје да очекује да следеће седмице измјене Кривичног закона усвоји и Представничко вијеће, како би се превазишао проблем који је остао из предизборног периода.

,,На тај начин испунили бисмо захтјеве МАНИВАЛ-а и не би смо се нашли ни на сивој ни на црној листи те организације која је надлежна за праћење међународних финансијских трансакција с  циљем спречавања финансирања тероризма'', каже Тадић и истиче:

,,Више сам него задовољан усвојеним измјенама Закона, јер је јавност, прије свега у Републици Српској, била припремљена на нерјешиво политичко питање. Ево ријешили смо га и показали да можемо ријешити сва тешка питања.На овај начин покушаћемо да у наредном периоду рјешавамо социјалне и економске проблеме у овој земљи''.

Приједлог амандмана на Кривични закон БиХ је минимум који задовољава захтјеве МАНИВАЛ-а и спречава да се БиХ нађе на тзв. сивој или црној листи земаља које не спречавају финансирање терористичких организација.

,,Остаје још да Представничко вијеће до 13. априла усвоји овај амандман и можемо се надати неком позитивном сценарију'', истиче шеф Клуба делегата Бошњака Халид Гењац.

Предсједавајући Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак усвојени амандман назвао је ,,ватрогасном мјером'' која ће омогућити да се уклони сјена која се надвила над БиХ.

Амандман на Кривични закон БиХ, који је једногласно усвојен на приједлог Клуба Срба у Вијећу народа, омогућиће институцијама, предузећима и грађанима БиХ да несметано обављају финансијске трансакције са иностранством, без сумње да се баве финансирањем терористичких организација.

У наредом периоду мораће да се додатно мијења кривично законодавство БиХ у складу са преузетим обавезама о спречавању трговине људима и прања новца.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар