Srbinu ugrađena vještačka šaka koju pokreće mislima

Milorad Marinković (30), Srbin iz Beča, jedan je od trojice pacijenata iz Austrije koji su posle amputacije dobili bioničke ruke koje mogu da kontrolišu pomoću misli!

Svijet 25.02.2015 | 13:03
Srbinu ugrađena vještačka šaka koju pokreće mislima

Reč je o revolucionarnoj metodi, bioničkoj rekonstrukciji i Milorad je među prvima pre nekoliko godina podvgnut ovoj intervenciji. On od rođenja živi u Austriji, a nakon saobraćajne nesreće na motoru izgubio je svaki osećaj za desnu šaku. Lekari su mu predložili da je amputiraju i zamene bioničkom, ali uz primenu nove metode, koja mu je omogućila da bioniška šaka reaguje na nervne signale u podlaktici.

On njome sada može da hvata predmete, pa čak i da izvede precizne pokrete prstima. Ruku kontroliše koristeći moždane signale koji su već jednom proizvodili slične pokrete u biološkoj šaci.

Dr Oskar Acman sa Medicinskog univerziteta u Beču, koji je sa kolegama razvio ovu metodu kaže:

"Da sam pre pet-šest godina sreo Milorada i pacijente poput njega mogao sam samo da im stegnem ramena i kažem: Nažalost, ne mogu ništa da uradim za vas".

Acman je Miloradov slučaj i slučajeve još dva pacijenta iz Austrije opisao u najnovijem broju jednog stručnog medicinskog magazina.

Milorad kaže da je srećan jer može da se igra sa svojom decom. Kada je počeo da koristi bioničku ruku njegov sin je imao četiri godine.

"Hvalio se drugarima u vrtiću da mu je tata robot!", kroz smeh kaže Milorad, koji bioničkom rukom sada može da obavlja svakodnevne poslove.

Izvor: EPK

Komentari / 0

Ostavite komentar