Србину уграђена вјештачка шака коју покреће мислима

Милорад Маринковић (30), Србин из Беча, један је од тројице пацијената из Аустрије који су после ампутације добили бионичке руке које могу да контролишу помоћу мисли!

Свијет 25.02.2015 | 13:03
Србину уграђена вјештачка шака коју покреће мислима

Реч је о револуционарној методи, бионичкој реконструкцији и Милорад је међу првима пре неколико година подвгнут овој интервенцији. Он од рођења живи у Аустрији, а након саобраћајне несреће на мотору изгубио је сваки осећај за десну шаку. Лекари су му предложили да је ампутирају и замене бионичком, али уз примену нове методе, која му је омогућила да бионишка шака реагује на нервне сигнале у подлактици.

Он њоме сада може да хвата предмете, па чак и да изведе прецизне покрете прстима. Руку контролише користећи мождане сигнале који су већ једном производили сличне покрете у биолошкој шаци.

Др Оскар Ацман са Медицинског универзитета у Бечу, који је са колегама развио ову методу каже:

"Да сам пре пет-шест година срео Милорада и пацијенте попут њега могао сам само да им стегнем рамена и кажем: Нажалост, не могу ништа да урадим за вас".

Ацман је Милорадов случај и случајеве још два пацијента из Аустрије описао у најновијем броју једног стручног медицинског магазина.

Милорад каже да је срећан јер може да се игра са својом децом. Када је почео да користи бионичку руку његов син је имао четири године.

"Хвалио се другарима у вртићу да му је тата робот!", кроз смех каже Милорад, који бионичком руком сада може да обавља свакодневне послове.

Извор: ЕПК

Коментари / 0

Оставите коментар