Mirovne snage u Ukrajini?

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je na osnivanje mirovne misije UN pod vođstvom EU zadužene za nadgledanje sprovođenja primirja na istoku Ukrajine.

Svijet 18.02.2015 | 22:37
Mirovne snage u Ukrajini?

Prema njegovim rečima, mandat misije bi odobrio Savet bezbednosti UN, a ona bi delovala u “ratu razorenom istočnom delu Ukrajine”, prenosi Raša Tudej.

“Ubeđeni smo da bi ovo bila najefektivnije i najoptimalnije rešenje u situaciji kada obećanja o miru nisu ispunjena”, rekao je Porošenko na sastanku sa bezbednosnim zvaničnicima
Ukrajinski predsednik je predložio Savetu za bezbednost i nacionalnu odbranu da razmotri mogućnost pozivanja takve misije u zemlju.

On je na sastanku izneo i predlog za formiranje vojnog kabineta odbrane koji bi podnosio izveštaje Savetu.

Kako su svetski mediji danas preneli, strateški važan grad Debaljcev, na istoku Ukrajine, nakon višenedeljnih borbi, pao je danas u ruke proruskih snaga koje su istakle zastavu "Novorusije". 

Porošenko je ranije tokom dana potvrdio da se ukrajinska vojska povlači, dok su proruske snage javile da su zarobile više stotine ukrajinskih vojnika. 

Kako je naveo portparol ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin, grad Debaljcevo u potpunosti se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, međutim, neke od otcepljenih jedinica ukrajinske vojske i dalje deluju u južnim delovima grada. 

"I dalje postoji veća grupa ukrajinskih vojnika oko Debaljceva sad", naveo je Basurin na konferenciji za novinare i dodao da će ta situacija uskoro biti razrešena. 

I pored toga, iz Stejt departmenta ističu da mirovni sporazum iz Minska "nije mrtav". 

"Mi ga ne smatramo mrtvim. Potrebno je da damo još vremena kako bi sporazum bio realizovan", izjavila je na konferenciji za medije portparol Stejt departmenta Džen Psaki. 

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da želi međunarodne mirovne trupe u Ukrajini, navodi agencija AFP.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

18.02.2015 22:30

Priča se priča da Rusi dolaze...

ODGOVORITE
Name

Vukašin

18.02.2015 22:30

Pitam se da li nastrani pedofili iz Vatikana dozvoljavaju Rusima da žive u rođenom Debaljcevu? Nisu to u pitanju ukrajinska vojska I proruske snage. Pa, valjda po vatikanskoj Badinterovoj komisiji u pitanju su republike, odnosno države. Država Donjeck I Država Lugansk. Halo! Šta traži katolička fašistička vojska pape Ignacija Lojole u ruskim državama. Pa, kako je Vatikan preko Badintera proglasio srpsku Bosnu za državu, pa, srpsku Makedoniju za državu itd.., sve radi sprovođenja genocida nad nama Srbima! Slobodni svet mora stati za vrat nastrnim pedofilima iz Vatikana!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

19.02.2015 15:21

Sve su oni granice dogovorili u Minsku zajedno sa Porošenjkom. Vidjeli su da se ne može glavom kroz zid. Biće tu još "korekcija". Na žalost da bi izgledalo realno ginu ljudi.

ODGOVORITE
Name

Md

19.02.2015 17:41

Sta ce vam ovi iz Eu kad su vam Rusi blizu mogu oni doci bice i brze i jednostavnije

ODGOVORITE