Мировне снаге у Украјини?

Украјински председник Петро Порошенко позвао је на оснивање мировне мисије УН под вођством ЕУ задужене за надгледање спровођења примирја на истоку Украјине.

Свијет 18.02.2015 | 22:37
Мировне снаге у Украјини?

Према његовим речима, мандат мисије би одобрио Савет безбедности УН, а она би деловала у “рату разореном источном делу Украјине”, преноси Раша Тудеј.

“Убеђени смо да би ово била најефективније и најоптималније решење у ситуацији када обећања о миру нису испуњена”, рекао је Порошенко на састанку са безбедносним званичницима
Украјински председник је предложио Савету за безбедност и националну одбрану да размотри могућност позивања такве мисије у земљу.

Он је на састанку изнео и предлог за формирање војног кабинета одбране који би подносио извештаје Савету.

Како су светски медији данас пренели, стратешки важан град Дебаљцев, на истоку Украјине, након вишенедељних борби, пао је данас у руке проруских снага које су истакле заставу "Новорусије". 

Порошенко је раније током дана потврдио да се украјинска војска повлачи, док су проруске снаге јавиле да су заробиле више стотине украјинских војника. 

Како је навео портпарол министарства одбране самопроглашене Доњецке народне републике Едуард Басурин, град Дебаљцево у потпуности се налази под контролом проруских снага, међутим, неке од отцепљених јединица украјинске војске и даље делују у јужним деловима града. 

"И даље постоји већа група украјинских војника око Дебаљцева сад", навео је Басурин на конференцији за новинаре и додао да ће та ситуација ускоро бити разрешена. 

И поред тога, из Стејт департмента истичу да мировни споразум из Минска "није мртав". 

"Ми га не сматрамо мртвим. Потребно је да дамо још времена како би споразум био реализован", изјавила је на конференцији за медије портпарол Стејт департмента Џен Псаки. 

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио да жели међународне мировне трупе у Украјини, наводи агенција АФП.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Црни Груја

18.02.2015 22:30

Прича се прича да Руси долазе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукашин

18.02.2015 22:30

Питам се да ли настрани педофили из Ватикана дозвољавају Русима да живе у рођеном Дебаљцеву? Нису то у питању украјинска војска И проруске снаге. Па, ваљда по ватиканској Бадинтеровој комисији у питању су републике, односно државе. Држава Доњецк И Држава Луганск. Хало! Шта тражи католичка фашистичка војска папе Игнација Лојоле у руским државама. Па, како је Ватикан преко Бадинтера прогласио српску Босну за државу, па, српску Македонију за државу итд.., све ради спровођења геноцида над нама Србима! Слободни свет мора стати за врат настрним педофилима из Ватикана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

19.02.2015 15:21

Све су они границе договорили у Минску заједно са Порошењком. Видјели су да се не може главом кроз зид. Биће ту још "корекција". На жалост да би изгледало реално гину људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.02.2015 17:41

Ста це вам ови из Еу кад су вам Руси близу могу они доци бице и брзе и једноставније

ОДГОВОРИТЕ